Карантин. Як перетнути адмінмежу з Кримом?

Блоги
Фото: investigator.org.ua

Відеоблог Єлизавети Стрій про проблеми перетину адмінмежі з тимчасово окупованим Кримом, контрольні пункти в’їзду-виїзду (КПВВ) на якій залишаються закритими через режим антикоронавірусного карантину. З 22 квітня КПВВ «Каланчак», «Чаплинка» та «Чонгар» працюють в обмеженому режимі. Українські прикордонники пропускають у бік підконтрольної території тих, хто має реєстрацію у паспорті чи довідці переселенця поза межами Криму. У напрямку окупованого півострова пропускають за наявності реєстрації в Автономній Республіці Крим чи Севастополі. Усі інші громадяни можуть потрапити в той чи інший бік тільки за нагальної гуманітарної потреби.

Протягом квітня адміністративну межу в Херсонській області в обох напрямках перетнули 2 113 осіб. За перші два тижні травня українські КПВВ пройшли 810 осіб в обох напрямках. При цьому 132 людини пропустили за «спеціальним порядком». Тенденція така, що більше людей перетинають адмінмежу з Кримом в бік вільної території України. З 810 людей 74% їхали з півострова. Правозахисники кажуть, що попри вагомі гуманітарні причини, люди часто не можуть виїхати, бо не можуть підтвердити свої обставини документально.

Значні перешкоди у пересуванні на вільну територію України створює окупаційна адміністрація Криму, де введено додаткові обмеження для місцевих мешканців. Кримчани, які мають український паспорт, можуть виїхати з півострова через російські КПП одноразово.

Ще одна проблема, яка виникає на українських КПВВ, як не дивно, виникає завдяки заходу, який має суттєво послабити режим обмежень. Вона пов’язана із встановленням додатку на смартфоні «Дія вдома». Відтепер за умови завантаження додатку можна замінити 2 тижні обсервації на 2 тижні самоізоляції вдома. Проте інтернет на КПВВ не найкращий, через це можуть утворюватись черги.

Тож, підсумуємо, Росія, яка окупувала Крим, вводить додаткові обмеження, які ставлять людей у складні ситуації. З іншого боку українські органи влади демонструють вже хронічну неузгодженість. Обмеження на в’їзд/виїзд на КПВВ з Кримом продовжили, але з 12 травня відновив роботу Центр надання адміністративних послуг на «Чонгарі». Звісно, що це не може не призвести до збільшення кількості людей із Криму, які мають потребу в отриманні адмінпослуг. І це не єдина рукотворна проблема.