Командир корабля ВМСУ намагався передати оборонні відомості спецслужбам РФ – СБУ

Новини
Аварійно-рятувальне судно ВМСУ «Олександр Охрименко» Фото: dumskaya.net

Військова контррозвідка СБУ попередила спробу командира корабля Військово-Морських Сил ЗС України передати відомості оборонного характеру представникам спецслужб РФ. Після цього морський офіцер збирався виїхати до окупованого Криму.

Про це повідомляє пресцентр Служби безпеки України.

«Співробітники СБУ встановили, що командир бойового корабля без дозволу свого командування виїхав до тимчасово окупованої території АР Крим. Там він розпочав співпрацю із спецслужбами РФ і набув російського громадянства. Після цього капітан 2 рангу повернувся до місця дислокації свого екіпажу і почав приховано збирати інформацію з обмеженим доступом для передачі російським спецслужбам», – йдеться у повідомленні.

Фото: ssu.gov.ua

Як зазначили у спецслужбі, отримані відомості фігурант планував передати російським кураторам після виїзду на постійне місце проживання до окупованого півострова. Для цього найближчим часом він збирався звільнитися з лав Збройних Сил України.

За вказаним фактом розпочато кримінальне провадження. У фігуранта вилучено носії інформації з обмеженим доступом, які він збирався передати іноземній стороні.

Фото: ssu.gov.ua

Наразі військовослужбовця усунуто від займаної посади і скасовано допуск до державної таємниці.

За даними одеського видання «Думская», офіцер, про якого йде мова, – командир введеного в листопаді 2019 року до складу ВМСУ аварійно-рятувального судна «Олександр Охрименко» капітан 2-го рангу Анатолій Люлько, який раніше командував малим розвідувальним кораблем ВМСУ «Переяслав». «Про підозру йому не повідомляли, оскільки доказів зв’язків з російськими спецслужбами у СБУ немає. Втім, паспорт громадянина РФ кап-2, дійсно, оформив», – пише «Думська».

Інформацію СБУ прокоментували у Командуванні Військово-Морських Сил Збройних Сил України.

«Наразі всі обставини вказаної події з’ясовуються компетентними органами, відповідно до вимог чинного законодавства. За результатами розгляду справи будуть прийняті відповідні рішення. Командування національного флоту і в подальшому всебічно сприятиме роботі правоохоронних органів», – повідомила служба зв’язків з громадськістю Командування ВМСУ.

Нагадаємо:

  • У січні 2020 року військова контррозвідка СБУ завадила працевлаштуванню на відповідальну посаду до Міністерства оборони кримчанки з російським паспортом та зв’язками зі спецслужбами країни-агресора.
  • У березні 2020 року контррозвідка Служби безпеки України викрила і блокувала спробу незаконної передачі мешканцем Миколаївської області спецслужбам Росії секретної інформації про технічні розробки суднобудівної галузі.