8 годин у черзі, 5 км пішки: як переходять КПВВ у Новотроїцькому з ОРДО

Новини
Фото: Свои.City

Мешканці Волновахи Олені Дергачової вдалося перетнути контрольний пункт в’їзду-виїзду «Новотроїцьке» в перший день його відкриття після трьох місяців карантину через 8 годин очікування в черзі на непідконтрольною території і півтори години пішого ходу.

Про це пише «Своі.City».

Олена Дергачова родом з Донецька, але тепер постійно живе в Волновасі. До Донецька вона вирушила до карантину, щоб допомогти родичці доглядати за дитиною. Тим часом у Волновасі у неї підпалили будинок, було відкрито кримінальну справу.

Повернутися з «ДНР» в Волноваху Олена не змогла через закриті пункти пропуску. Зверталася в кол-центр Операції Об’єднаних сил і в місцеві «адміністрації», щоб її пропустили – але без результату.

22 червня вона, як і сотні інших людей, поїхала в Еленівку. На контрольно-пропускний пункт «ДНР» вона прибула близько 8:00, а пройти його змогла лише в приблизно 16:00.

«Піші доїжджають до Еленівки на автобусі, їх висаджують на «п’ятачку» біля магазинів, потім все чекають в черзі, по 10 чоловік їх підсаджують в автобуси, які їдуть на Докучаєвськ. Біля докучаєвського повороту їх висаджують. Пішки вони доходять до поста «поліції», де всіх фотографують і «відкочують пальчики». Далі йдуть на «прикордонний контроль», де перевіряють всі речі і паспорт. Потім всі йдуть пішки до українського блокпоста», – описує Олена процес переходу.

Вона зазначила, що їй довелося підписати «документ» про те, що вона згодна не повертатися в Донецьк до поліпшення епідеміологічної ситуації.

Еленівка, фото: Своі.City

Від КПП «Еленівка» до українського «нульового» блокпоста – близько 5 км. Це відстань необхідно було пройти пішки, так як транспорт там не курсував. В середньому це займає близько півтори години. На «нульовому» українському блокпосту пішоходам міряють температуру. Також у них перевіряють установку додатка «Дій вдома», необхідного для проходження самоізоляції.

Від «нуля» до КПВВ «Новотроїцьке» можна доїхати на автобусі за 15 грн. За словами Олени, автобуси брали всіх людей, навіть на стоячі місця. «Забирали всіх, довго не тримали, тому що був дощ. Взяли навіть стоячих. Але всі були в масках», – зазначила співрозмовниця.

На КПВВ «Новотроїцьке» перевіряли паспорти. Тут прикордонники фотографували екрани смартфонів з активованим додатком, а також записували адреса, де люди мають намір проходити самоізоляцію.

Олена Дергачова обурюється, що в перший день роботи лінію розмежування в Донецькій області вирішили перетнути і люди, у яких не було реальної необхідності. За її словами, в черзі було багато людей з дітьми, які збиралися виїхати просто «на оздоровлення».

Також були пенсіонери з кнопковими телефонами. Жінка зазначає, що представники «ДНР» в Оленівці навіть попереджали, що без додатка «Дій вдома» українська сторона їх не пропустить, проте багато проігнорували цю інформацію.

Дергачова наголосила, що разом з нею до «нульового» блокпоста дійшли люди без цього додатка на смартфоні, які запитували: «А що, я завтра не зможу повернутися?». Українські прикордонники не розгортали таких людей назад, але просили встановити додаток прямо на місці. Ситуацію ускладнювало відсутність інтернету на лінії розмежування.

Як повідомлялося, 110 осіб прорвалися через блокпост окупантів на Донбасі, а потім перейшли через КПВВ «Новотроїцьке» на територію, підконтрольну Україні. Люди не витримали багатогодинного очікування.

  • Після відкриття контрольних пунктів в’їзду-виїзду (КПВВ) на Донбасі однією з умов в’їзду на підконтрольну українській владі територію є обов’язкова самоізоляція протягом 14 днів за допомогою мобільного додатку «Дій вдома» або обсервація. Інакше в пропуску через КПВВ можуть відмовити.
  • Докладні інструкції правозахисників про те, як користуватися мобільним додатком «Дій вдома» для контролю режиму самоізоляції, який повинні встановлювати громадяни на КВПП при виїзді з тимчасово окупованих територій в Донецькій і Луганській областях, а також з тимчасово окупованого Криму, читайте в матеріалі Центру журналістських розслідувань.
  • 10 червня на Донбасі відкрилися після карантину КПВВ «Мар’їнка» (Донецька область) і пішохідний КПВВ «Станиця Луганська» (Луганська область). Всім, хто слідує з тимчасово окупованої території України, роблять безконтактний температурний скринінг тіла і проводять опитування щодо контакту з хворими на COVID-19. Людей (крім тих, хто прибуває для участі у ЗНО) пропускають тільки за умови згоди на проходження самоізоляції з використанням єдиного електронного сервісу «Дій вдома», або обсервації.