Правозахисники зажадали від РФ скасування вироків з ялтинської «справи кримських мусульман»

Новини
Ялтинська група «справи кримських мусульман» Фото: Facebook Крымская солидарность

Міжнародна правозахисна організація Amnesty International вимагає негайно звільнити всіх шістьох фігурантів сфабрикованої ФСБ ялтинської «справи кримських мусульман» Мусліму Алієву, Вадиму Сірук, Емір-Усеін Куку, Рефату Алімова, Арсену Джеппарову і Инверу Бекірову, засудженим в листопаді 2019 року на термін від 7 до 19 років колонії суворого режиму.

Про це повідомляє прес-служба організації.

«Ми вважаємо, що відхилення апеляції є продовженням тиску Росії на кримськотатарську спільноту і всіх, хто висловлює свою незгоду з окупацією Криму, відмовляється співпрацювати з де-факто владою або просто займається мирної правозахисною діяльністю. Адже справа повністю сфабрикована, а сторона звинувачення не надала суду жодних беззаперечних доказів участі засуджених у злочинах, визнаних міжнародним правом. Amnesty International вимагає негайно звільнити всіх шістьох ув’язнених і скасувати їх вироки», – зазначила директор Amnesty International Україна Оксана Покальчук.

За її словами, сторона звинувачення не надала адекватних доказів провини і причетності підсудних до організації терористичних актів або насильницьких дій, кримчан засудили до термінів від 7 до 19 років колонії суворого режиму тільки на підставі приватних розмов на соціально-політичні та релігійні теми.

У четвер, 25 червня, Військовий апеляційний суд міста Власіха в Московській області (Росія) повністю залишив у силі вирок шістьом фігурантам ялтинської «справи Хізб ут-Тахрір».

Нагадаємо:

  • 11 лютого 2016 року в селищі Краснокам’янка (Велика Ялта) російські силовики провели обшук в будинку Інвера Бекирова і потім затримали його за підозрою в зв’язках з організацією «Хізб ут-Тахрір», яка в Росії вважається терористичною. Обшуки також були проведені в будинках трьох кримських мусульман в Бахчисараї, Алушті і Холмівці. За їх результатами були затримані член Контактної групи з прав людин�