У Криму розпочався судовий процес над головою Судакського регіонального меджлісу Аметовим

Новини
Ільвер Аметов у створеному приватному музеї в Судаку Фото: Facebook Alina Smutko

В окупованому Криму почався судовий процес над головою Судакського регіонального меджлісу, ветераном кримськотатарського національного руху Ільвером Аметовим, в будинку і приміщеннях кафе якого російські силовики у вересні 2019 роки провели «огляд» і вилучили старовинні експонати його приватного музею. Аметов обвинувачується в нібито придбанні та зберіганні вогнепальної зброї.

Про це повідомляє громадське об’єднання «Кримська солідарність».

«Сьогодні відбулося перше судове засідання, але розгляд справи по суті відклали, оскільки адвокат за угодою Ростовцев Олексій в судовий процес не з’явився. Він зайнятий в іншому судовому процесі і його довірителя не повідомили належним чином. За словами Ільвера Аметова, він не отримав повідомлення про призначену судом дату у встановлені законом терміни. Наступне засідання призначене на 27 липня, майже через місяць», – йдеться в повідомленні.

Аметова, який колекціонує артефакти понад 20 років, російські силовики обвинувачують за ч.1 ст.222 КК РФ (незаконне придбання, передача, збут, зберігання, перевезення або носіння вогнепальної зброї, його основних частин, боєприпасів).

Санкція статті передбачає обмеження волі на строк до трьох років, або примусові роботи на строк до чотирьох років, або арешт на строк до шести місяців, або позбавлення волі на строк до чотирьох років зі штрафом у розмірі до вісімдесяти тисяч рублів або в розмірі заробітної плати або іншого доходу засудженого за період до трьох місяців або без такого.

Раніше захист Аметова намагався повернути антикварну зброю, яка була вилучена під час обшуку.

«Ми з’ясовуємо інформацію з приводу протоколу про незаконне зберігання зброї, яку ставлять у вину Аметову. Як ми дізналися, орган, який видає ліцензування на зброю, трохи в глухому куті. Тому що законодавчою базою не передбачено придбання зброї до 2017 року. Виходить, що Аметов придбав його на початку 90-х років. Документів і чеків не збереглося. Тому говорити, що він порушив умови ліцензування – не має місця», – розповідала юрист Ленура Єнгулатова.

Для самого Ільвера Аметова ці експонати мають велику культурну та історичну цінність, він побоюється, що антикварні предмети будуть знищені.

Нагадаємо:

  • 27 вересня в окупованому Криму російські силовики провели обшук в будинку і приміщенні кафе, яке належить голові Судакського регіонального меджлісу, ветерана кримськотатарського руху Ільвера Аметова. Після обшуку поліцейські відвезли з собою експонати домашнього музею: старовинну зброю, предмети культури, побуту та історії кримських татар, які Алієв колекціонує понад 20 років. Як обгрунтування для проведення «оперативно-розшукового заходу» російські поліцейські пред’явили розпорядження «міністра внутрішніх справ по Республіці Крим», з якого випливає, що в діях Аметова нібито вбачаються «ознаки діяння, передбаченого ст.ст. 238 ч.1 (виробництво, зберігання, перевезення або збут товарів і продукції, виконання робіт або надання послуг, що не відповідають вимогам безпеки) 282.2 ч.1 (організація діяльності екстремістської організації), 280 ч.1 (публічні заклики до здійснення екстремістської діяльності) КК РФ».
  • Глава Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров назвав обшук, який провели російські силовики у Ільміра Аметова, новим витком репресій щодо кримських татар на півострові.
  • Слідчі Главку Нацполіції в АРК та Севастополі відкрили кримінальне провадження за фактом проведення незаконних обшуків російськими силовиками в окупованому Криму в усіх помешканнях Ільміра Аметова.