Рада ЄС продовжила ще на півроку економічні санкції проти РФ

Новини

Рада Європейського Союзу 29 червня продовжила ще на шість місяців – до 31 січня 2021 року – санкції проти окремих секторів російської економіки. Ці обмежувальні заходи були введені ЄС у відповідь на дії Росії по дестабілізації ситуації в Україні.

Про це повідомляється на сайті Ради ЄС.

«Рада прийняла рішення подовжити санкції щодо конкретних секторів економіки Російської Федерації ще на шість місяців, до 31 січня 2021 року», – йдеться в повідомленні.

Як зазначається, це рішення засноване на останній оцінці членами Ради Європи стану виконання Мінських угод, які, як планувалося, мали бути виконані до 31 грудня 2015 року.

«З огляду на те, що повна реалізація ще не досягнута, лідери ЄС ухвалили політичне рішення продовжити економічні санкції проти Росії», – зазначено в повідомленні.

Ці обмежувальні заходи були спочатку введені в 2014 році з урахуванням дестабілізуючих дій Росії проти України і спрямовані проти російського фінансового, енергетичного і оборонного секторів, а також на область товарів подвійного призначення.

Введені санкції обмежують доступ до первинного та вторинного ринків капіталу ЄС для певних російських банків і компаній і забороняють фінансову допомогу і брокерські послуги для російських фінансових інститутів.

Обмежувальні заходи також забороняють прямий або непрямий імпорт, експорт або передачу всієї військової техніки і встановлюють заборону на експорт товарів подвійного призначення, які можуть використовуватися у військових цілях або використовуватися військовими кінцевими користувачами в Росії.

Санкції ще більше обмежують доступ Росії до деяких чутливих технологій, які можуть бути використані в російському енергетичному секторі, наприклад, при видобутку і розвідці нафти.

Як повідомлялось, 19 червня глави держав і урядів країн ЄС через відсутність прогресу у реалізації Мінських угод дали згоду на подовження ще на півроку секторальних санкцій, запроваджених щодо Росії через її порушення територіальної цілісності України.

Нагадаємо:

  • Санкції щодо РФ через анексію Криму з боку США і ЄС були введені в грудні 2014 року.
  • 18 грудня  2019 року Рада ЄС продовжила термін дії економічних санкцій щодо окремих секторів російської економіки до 31 липня 2020 року.