Меджліс закликав світ посилити тиск на Росію через організацію в Криму голосування за поправки до Конституції РФ

Новини
Фото: c-inform.info

Меджліс кримськотатарського народу закликав міжнародні організації, а також уряди і парламенти країн посилити міжнародний політичний, дипломатичний і економічний тиск на Росію, яка незаконно організувала в тимчасово окупованому Криму голосування за поправки до Конституції РФ, з метою відновлення суверенітету України над півостровом. Організоване РФ голосування кваліфікується як міжнародний злочин.

Про це йдеться в заяві Меджлісу, яку опублікував його голова Рефат Чубаров на своїй сторінці у Facebook.

Автори документу нагадали, що РФ проводить з 25 червня по 1 липня на тимчасово окупованій території АРК та міста Севастополь «загальноросійське голосування по поправках до Конституції Російської Федерації».

«Зазначена дія є ще одним злочином, що вчинюється Російською Федерацією в порушення основних принципів та загальновизнаних норм міжнародного права, а також своїх міжнародних зобов’язань по повазі територіальної цілісності та суверенітету інших держав, що містяться в Статуті Організації Об’єднаних Націй, Заключному акті Наради з безпеки і співробітництва в Європі (Гельсінському заключному акті), меморандумі про гарантії безпеки у зв’язку з приєднанням України до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї (Будапештський меморандум) і в низці інших двосторонніх і багатосторонніх міжнародних договорів», – йдеться у заяві.

У Меджлісі наголосили, що організоване РФ «загальноросійське голосування» на тимчасово окупованій території Криму та Севастополя, підпадає під кваліфікацію міжнародного злочину, відповідальність за вчинення якого повністю покладається на окупуючу державу – Росію.

«Російські окупанти, усвідомлюючи невідворотність понесення ними покарання за злочини, що вчиняються окупуючою державою на тимчасово окупованій території Автономної Республіки Крим та міста Севастополя, примушують жителів Криму до участі у незаконному «загальноросійському голосуванні» … Особливого тиску і морального терору з боку російської окупаційної влади зазнають керівники і співробітники установ освіти, охорони здоров’я, працівники комунальних підприємств, представники малого та середнього бізнесу. Форми тиску – шантаж, погрози, звільнення з роботи, підкуп», – зазначається у документі.

В зв’язку з цим Меджліс, вказуючи на вчинення РФ чергового злочину на окупованій нею території Крим та Севастополя, закликав ООН, Європейський Союз, Рада Європи, ОБСЄ, парламенти і уряди держав «до посилення міжнародного політичного, дипломатичного, економічного тиску з метою відновлення суверенітету і територіальної цілісності України в межах міжнародно-визнаних кордонів, включаючи Автономну Республіку Крим та місто Севастополь».

Меджліс також закликав президента, Верховну Раду, Кабінет Міністрів України терміново вжити заходів, спрямованих на подальшу консолідацію міжнародного співтовариства у відсічі російської агресії та у відновленні територіальної цілісності Української держави.

«Меджліс кримськотатарського народу висловлює підтримку всім жителям Криму, які в умовах російської окупації зберігають власну гідність та відданість рідній землі, демонструють стійкість і неприйняття російської окупації», – йдеться у заяві.

Нагадаємо:

  • Група народних депутатів зареєструвала у Верховній Раді проект постанови про посилення санкцій проти Росії через голосування в Криму за поправки до Конституції РФ.
  • Заступник міністра закордонних справ України Василь Боднар заявив, що організація Росією незаконного голосування про внесення змін до Конституції РФ на окупованій території українського Криму, а також організація участі в голосуванні осіб, які є власниками незаконно виданих паспортів РФ, буде мати для неї політичні і правові наслідки, включаючи посилення санкційного тиску.