У прокуратурі АРК закликають кримчан не брати участь в незаконному голосуванні за поправки до Конституції РФ

Новини
Фото: c-inform.info

У прокуратурі АРК закликають кримчан не брати участь в голосування за поправки до Конституції РФ, які Росія незаконно організувала в окупованому Криму.

Про це повідомили речниця прокуратури автономії Катерина Діденко на своїй сторінці у Facebook.

«Кримчан змушують взяти участь у запровадженні сумнівних правок до Конституції держави-окупанта, попередь нав’язавши без права вибору російське громадянство. Хоча, держава-окупант зобов’язана забезпечити дотримання національного українського законодавства на окупованій нею території», – написала Діденко.

Вона зазначила, що примусове «голосування» мешканців тимчасово окупованого півострова на референдумі РФ – це порушення національного законодавства України та норм і принципів міжнародного права, а його результати не мають жодних правових наслідків, юридично нікчемні та не визнаються у світі.

«Ми закликаємо не брати участь у незаконному «референдумі», а також повідомляти в правоохоронні органи автономії про всі відомі факти організації та проведення «голосування» в Криму», – наголосила речниця прокуратури.

Вона нагадала, що раніше, в рамках кримінальних проваджень, Прокуратура АР Крим повідомила про підозри «голові виборчої комісії Республіки Крим» та його помічниці, які безпосередньо брали участь в організації та проведенні незаконного «референдуму» 2014 року і виборів депутатів «кримського парламенту та місцевих рад». Ці особи підозрюються у державній зраді, посяганні на територіальну цілісність і недоторканості України та вчиненні дій спрямованих на захоплення державної влади.

Як повідомляє агентство «РИА Новости Крым» з посиланням на «виборчу комісію Республіки Крим», станом на ранок 1 липня в Криму проголосували понад одного мільйона чоловік, що складає більше двох третин виборців.

В окупованому Севастополі, за даними «виборчкому Севастополя», проголосували понад 153 тисяч осіб, що становить майже половину з майже 318 тисяч виборців міста.

Нагадаємо:

  • Група народних депутатів зареєструвала у Верховній Раді проект постанови про посилення санкцій проти Росії через голосування в Криму за поправки до Конституції РФ.
  • Заступник міністра закордонних справ України Василь Боднар заявив, що організація Росією незаконного голосування про внесення змін до Конституції РФ на окупованій території українського Криму, а також організація участі в голосуванні осіб, які є власниками незаконно виданих паспортів РФ, буде мати для неї політичні і правові наслідки, включаючи посилення санкційного тиску.
  • Меджліс кримськотатарського народу закликав міжнародні організації, а також уряди і парламенти країн посилити міжнародний політичний, дипломатичний і економічний тиск на Росію, яка незаконно організувала в тимчасово окупованому Криму голосування за поправки до Конституції РФ, з метою відновлення суверенітету України над півостровом. Організоване РФ голосування кваліфікується як міжнародний злочин.