В Європарламенті заявляють, що нікого не направляли спостерігати за голосуванням в незаконно анексованому Криму

Новини
Французький депутат Європарламенту Тьєррі Маріані (в темних окулярах) на «виборчій дільниці» в Ялті, 01.06.2020 Фото: c-inform.info

У Європейському парламенті заявляють, що нікого не уповноважували ні спостерігати, ні коментувати голосування за поправки до Конституції РФ ні на території Росії, ні в незаконно анексованому нею українському Криму.

Відповідний коментар 1 липня зробили голова Комітету Європарламенту з питань закордонних справ Девід Маккалістер і співголова Координаційної групи ЄП з питань підтримки демократії та виборів Томас Тобе, повідомляє агентство Інтерфакс-Україна.

«Європейський парламент не був запрошений для спостереження за цим виборчим процесом, і, отже, не коментуватиме ні процес, ні результати, які буде оголошено пізніше. Жоден із членів Європейського парламенту не був уповноважений спостерігати або коментувати цей виборчий процес від його імені», – йдеть в заяві.

У зв’язку з цим вони констатували, що «будь-який член Європарламенту, який вирішив спостерігати за цим виборчим процесом у Російській Федерації або на незаконно анексованому Кримському півострові, де Європейський Союз не визнає і не визнаватиме проведення цього референдуму, зробив це з власної ініціативи, й за жодних обставин не повинен у жодних заявах чи діях пов’язувати цю участь із Європейським парламентом».

Нагадаємо:

  • 30 червня в окупований Крим прибула група французьких депутатів Європарламенту на чолі з Тьєррі Маріані, які знайомляться з ходом голосування за поправки в російську Конституцію, які Росія незаконно організувала на півострові.
  • Заступник міністра закордонних справ України Василь Боднар заявив, що організація Росією незаконного голосування про внесення змін до Конституції РФ на окупованій території українського Криму, а також організація участі в голосуванні осіб, які є власниками незаконно виданих паспортів РФ, буде мати для неї політичні і правові наслідки, включаючи посилення санкційного тиску.
  • Меджліс кримськотатарського народу закликав міжнародні організації, а також уряди і парламенти країн посилити міжнародний політичний, дипломатичний і економічний тиск на Росію, яка незаконно організувала в тимчасово окупованому Криму голосування за поправки до Конституції РФ, з метою відновлення суверенітету України над півостровом. Організоване РФ голосування кваліфікується як міжнародний злочин.