ДП «Реінтеграція та відновлення» створено для утримування КПВВ – Олексій Резніков

Новини
Віце-прем’єр-міністр - міністр з питань реінтеграції ТОТ Олексій Резніков Фото: investigator.org.ua

Державне підприємство «Реінтеграція та відновлення» при Міністерстві з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій створено для взяття на баланс КПВВ на Донбасі та на адміністративній межі з окупованим Кримом. 

Про це повідомив віце-прем’єр – міністр з питань реінтеграції ТОТ Олексій Резніков під час пресконференції в Укрінформ, відповідаючи на запитання Центру журналістських розслідувань про необхідність та доцільність створення ДП «Реінтеграція та відновлення».

Управління КПВВ на адмінмежі з Кримом та на Донбасі має здійснюватися єдиним власником, стверджує міністр. 

«Для того, щоб був один власник, треба було утворити Державне підприємство. Іншого варіанту, ніж державне підприємство, державна установа чи державна агенція, у держави немає. Тому і було прийнято рішення про утворення державного підприємства з назвою «Реінтеграція та відновлення» – для того, щоб хтось взяв на баланс і повністю виконував це завдання – опікувався тими КПВВ», – сказав Резніков. 

За його словами, до міністерства надходять звернення від правозахисних організацій, інших NGO та від громадян щодо централізації управління КПВВ. Він нагадав, що наразі КПВВ перебувають на балансі в різних установ, для яких вони не є профільними активами. 

«Я вам скажу, що, наприклад, КПВВ в Чонгарі – на балансі в «Укрзалізниці». А КПВВ в Станиці Луганській – на балансі Водоканалу «Луганськ-Попасна». Це різні власники з різними бюджетними можливостями, з різними стандартами, різним відношенням до цього КПВВ. І на сьогодні немає єдиного стандарту опікування тим КПВВ – а це ж не КПВВ треба опікуватись, а людьми, які перетинають цей КПВВ щодня. Тринадцять мільйонів протягом року. Це в середньому 10 тисяч людей на одному КПВВ на добу – я даю цифри до початку коронавірусного карантину», – сказав Резніков. 

Також міністр повідомив, що буде створено спеціальний фонд, який залучатиме міжнародне фінансування для розбудови інфраструктури в регіонах, що межують з окупованими територіями:

«Ми пишемо Стратегію економічного відновлення Донбасу. Ми залучили науковців, NGO – це великий проєкт. Сьогодні йде мова про створення фонду, який завдяки донорській допомозі, інвестиційній, кредитній міжнародній допомозі буде брати участь у питаннях відновлення територій Херсонської області, Донецької, Луганської областей – для того, щоб забезпечити життя, створення робочих місць, проживання внутрішньо переміщених осіб». 

Для реалізації цього проєкту планується створення державного агентства, яке матиме партнерські відносини зі Світовим банком, каже Резніков.

«Для цього буде створено ще одне – вже агентство, яке буде партнером Світового банку, тому що наші партнери хочуть бачити одну відповідальну особу, з якою можна укладати контракти, підписувати меморандуми і працювати. Вони не готові фінансувати й працювати, надавати навіть гуманітарну допомогу, якщо воно розпорошено», – сказав міністр.

11 травня Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій заснувало державне підприємство «Реінтеграція та відновлення», про що свідчить запис у Єдиному державному реєстрі підприємств та організацій України від 23 квітня 2020 року. Основним видом діяльності держпідприємства є державне управління загального характеру. Окрім того, серед видів діяльності вказані основні види будівельних робіт, діяльність, пов’язана з транспортом, управлінням трудовими ресурсами, діяльність в області оборони. зв’язків з громадськістю тощо. Держпідприємство зареєстровано у м. Херсон, площа Свободи, 1. За цією ж адресою розташована Херсонська обласна державна адміністрація. Виконуючим обов’язки директора ДП «Реінтеграція та відновлення» призначено Ланіна Дмитра Олександровича, бізнесмена з м. Миколаїв, який керував бізнесом у Криму.

Про можливу спробу Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій монополізувати ринок робіт з відновлення повернутих під український контроль територій Донбасу дивіться у відеоблозі Євгенія Лешана Реінтеграція заради прибутку.

Нагадаємо:

  • 4 березня 2020 року на посаду віце-прем’єр-міністра — міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України був призначений адвокат Олексій Резніков
  • Заступниками глави Мінреінтеграції були призначені Ростислав Замлинський і Давид Макар’ян.