Рада звільнила Якова Смолія з посади голови Нацбанку України

Новини
Ексголова НБУ Яків Смолій у Верховній Раді, 03.06.2020 Фото: УНІАН

Верховна Рада 3 червня на позачерговому засіданні звільнила Якова Смолія з посади голови Національного банку України. Ексголова НБУ заявив, що його відставка – це протест проти політичного тиску на Нацбанк, а також сигнал і застереження від спроб підірвати інституційні основи центрального банку країни.

За відповідну постанову №3772 в залі парламенту проголосували 286 народних депутатів, повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на трансляцію телеканалу «Рада».

«Звільнити Смолія Якова Васильовича з посади голови Національного банку України», – йдеться у постанові.

Перед голосуванням Смолій виступив з трибуни парламенту та підтвердив, що ухвалив рішення піти з посади через політичний тиск на НБУ.

«Я прийняв важке, але необхідне рішення – піти у відставку. Оскільки протягом тривалого часу на Національний банк здійснюється систематичний політичний тиск. Тиск з метою ухвалення рішень, які не є економічно обґрунтованими, які фокусуються на короткострокових простих перемогах і можуть дорого коштувати українській економіці та Україні в більш тривалій перспективі», – сказав Смолій.

Він додав, що в протягом останнього року на керівництво НБУ тиснули, зокрема, через суди, проплачені мітинги біля НБУ та під будинками членів правління, інформаційні атаки, «побудовані на маніпуляціях і брехні, необґрунтовані політичні оцінки політики НБУ та безпосередньо моєї діяльності як очільника інституції».

«Тиск це антонім для ефективного діалогу. Розмова, де один говорить фахово про економіку та фінанси, а інший лише чує свої політичні інтереси, приречена на поразку. Чи означає моя відставка, що незалежність НБУ вдалося зламати? Ні. Це протест, це сигнал, це попередження, це червона лінія. Своєю відставкою я прагну застерегти від подальших спроб підірвати інституційні основи центрального банку в Україні», – зазначив Смолій.

Він також вказав, що команда правління Нацбанку і кілька тисяч висококласних професіоналів залишаються працювати в НБУ, щоб зберегти макроекономічну і фінансову стабільність, інституційну спроможність центрального банку. «Однак вкрай важливо, щоб їх роботі припинили заважати. Щоб президент, уряд та політики нарешті налагодили ефективну взаємодію з центральним банком», – наголосив Смолій.

Відповідаючи на питання нардепів, він також уточнив як саме здійснювався політичний тиск на керівництво НБУ.

«Протягом останнього року на нарадах за участю депутатів, представників Кабміну, прем’єр-міністра, президента неодноразово в сторону Нацбанку звучали заклики залити економіку грішми, відмінити базові принципи регулювання банківської системи, встановити курс, щоб експортерам було краще, поставити інфляцію 11% і курс 30 грн за долар, бо такі параметри закладені у державний бюджет. Це ті причини, які змусили мене прийняти те рішення, про яке я вас поінформував», – наголосив Смолій.

Нагадаємо:

  • 1 липня нолова Національного банку України Яків Смолій написав і подав президенту України заяву про звільнення у зв’язку з відставкою за власним бажанням через систематичний політичний тиск, який протягом тривалого часу здійснюється на НБУ.
  • Посли країн «Великої сімки» (G7) застерегли від відкату реформ в Україні внаслідок підриву незалежності Нацбанку України, про що свідчить заява про звільнення голови НБУ Якова Смолія через політичний тиск, який здійснюється на центробанк.
  • 2 липня президент України Володимир Зеленський подав до Верховної Ради проект постанови про звільнення Якова Смолія з посади голови Національного банку України.