Поправки до Конституції РФ наберуть чинності 4 липня: Путін підписав указ

Новини
Президент РФ Володимир Путін Фото: kremlin.ru

Поправки до Конституції Росії, що передбачають, зокрема «обнулення» президентських термінів Володимира Путіна, наберуть чинності 4 липня.

Указ російського президента від 3 липня «Про офіційне опублікування Конституції РФ з внесеними в неї поправками», опублікований на офіційному інтернет-порталі правової інформації Росії, передає Центр журналістських розслідувань.

«Поправки до Конституції Російської Федерації, передбачені статтею 1 Закону Російської Федерації про поправки до Конституції Російської Федерації від 14 березня 2020 р № 1-ФКЗ «Про вдосконалення регулювання окремих питань організації та функціонування публічної влади», набирають чинності 4 липня 2020 року» , – йдеться в документі.

В ході зустрічі з членами робочої групи з підготовки пропозицій про внесення поправок до Конституції РФ Путін подякував «всім, хто зробив свій відповідальний вибір».

«Поправки набувають чинності … Ми прийняли це значиме рішення разом, усією країною, і воно стосується тих цінностей і базових принципів, які лежать в основі подальшого розвитку Росії, роблять нас дійсно одним народом, єдиним цілим … В цілому результати голосування показали високий рівень консолідації суспільства щодо ключових питань, які мають загальнонаціональне значення», – сказав російський президент.

Карикатура Сергія Йолкіна для Радио Свобода

Путін підписав указ після того, як 3 липня Центральна виборча комісія Росії одноголосно затвердила підсумковий протокол загальноросійського голосування щодо поправок до Конституції.

Глава ЦВК Елла Памфілова повідомила, що явка на голосуванні склала 67,97 відсотків. При цьому 77,92 відсотка з тих, хто взяв в ньому участь, підтримали поправки, проти висловилися 21,27 відсотка.

«Голосування пройшло справедливо, дані достовірні і легітимність підсумків голосування безперечна», – заявила Памфілова.

У той же час незалежні спостерігачі та опозиційні організації стверджують, що голосування супроводжувалося як порушеннями, так і прямими фальсифікаціями.

Нагадаємо:

  • 10 березня 2020 року президент Росії Володимир Путін підтримав ідею «обнулення» президентських термінів, що дозволить йому обиратись на виборах у 2024 році. Держдума РФ у другому читанні підтримала внесення цієї норми до російської Конституції.
  • 11 березня Державна Дума, а за нею і Рада Федерації РФ остаточно схвалили законопроект про прийняття поправок до Конституції Росії, які дозволяють «обнулити» Володимиру Путіну попередні президентські терміни і в 2024 році знову обиратися президентом РФ, займати цю посаду два терміни поспіль – до 2036 року.
  • Російський Центрвиборчком спростив порядок голосування за поправки до Конституції РФ. Зокрема, взяти участь в голосуванні можна було достроково протягом шести днів, при видачі бюлетенів не записувались паспортні дані, а всі бажаючі могли проголосувати дистанційно.
  • Російський опозиціонер Олексій Навальний заявив, що оголошені ЦВК результати голосування за поправки до Конституції – «фальшивка і величезна брехня» і «не мають нічого спільного з думкою громадян Росії».