Засуджені в Росії фігуранти ялтинської «справи кримських мусульман» відмовились голосувати за поправки до Конституції РФ

Новини
Ялтинська група «справи кримських мусульман» у Південному окружному військовому суді Фото: Facebook Крымская солидарность

Незаконно засуджені в Росії фігуранти сфабрикованої ФСБ ялтинського «справи кримських мусульман», утримувані в слідчих ізоляторах Ростовської області, перед етапуванням до місць позбавлення волі заявили, що є громадянами України і відмовилися від участі в загальноросійському голосуванні за поправки до Конституції РФ.

Про це повідомив Генеральний консул України в Ростові-на-Дону Тарас Малишевський, який 2 липня відвідав українських громадян з окупованого Криму в СІЗО, інформує громадське об’єднання «Кримська солідарність».

«Всі хлопці, в СІЗО-1 в Ростові-на-Дону і СІЗО-2 Таганрогу, повідомили адміністрацію і виборчу комісію, що вони є громадянами України і не мають нічого спільного з тим, що відбувається в Росії 1 липня. Зіткнувшись з принциповістю і твердістю такої позиції кримських мусульман, організатори «волевиявлення» будь-якого тиску чи умовлянь на адресу наших громадян не чинили», – сказав Малишевський.

Раніше в ефірі «Громадського радіо» Генконсул повідомив, що шістьох засуджених у ялтинській «справі кримських мусульман» готують до етапування.

«Ми не знаємо куди потрапить наступна група «Хізб ут-Тахрір», вони (через мене) один одному передавали побажання, скільки між ними немає контакту. Можливо, вони потраплять в один етап, а потім їх кудись розподілять, а можливо і ні. На сьогодні ми не знаємо, скільки триватиме цей етап – місяць або 5 тижнів, під час етапування ми будемо мати дуже обмежену інформацію про їхню долю. Вони йдуть на етап з істотно підірваним здоров’ям», – розповів Малишевський.

Як повідомлялось, 25 червня, Апеляційний військовий суд міста Власіха в Московській області (Росія) повністю залишив чинним вирок шістьом фігурантам ялтинської «справи кримських мусульман». Міжнародна правозахисна організація Amnesty International вимагає негайно скасувати вирок та звільнити всіх шістьох фігурантів справи.

Нагадаємо:

  • 11 лютого 2016 року в селищі Краснокам’янка (Велика Ялта) російські силовики провели обшук в будинку Інвера Бекирова і потім затримали його за підозрою в зв’язках з організацією «Хізб ут-Тахрір», яка в Росії вважається терористичною. Обшуки також були проведені в будинках трьох кримських мусульман в Бахчисараї, Алушті і Холмівці. За їх результатами були затримані член Контактної групи з прав людини Емір-Усеїн Куку, а також Муслім Алієв і Вадим Сірук.
  • 17 квітня 2016 року в Краснокам’янці російські силовики також провели обшук в будинках і затримали двох кримських татар Рефата Алімова і Арсена Джеппарова, яких звинуватили в участі в причетності до «Хізб ут-Тахрір».
  • В грудні 2017 року фігурантів ялтинської «справи Хізб ут-Тахрір» етапували до Росії в Ростов-на-Дону.
  • 12 листопада 2019 року Південний окружний військовий суд в Ростові-на-Дону засудив Мусліма Алієва до 19 років позбавлення волі, Інвера Бекарова – до 18 років, Емір-Усеїна Куку і Вадима Сірука – до 12 років, Рефата Алімова – до 8 років, Арсена Джеппарова – до 7 років.