Змінити виборчу адресу можна онлайн

Новини

Центральна виборча комісія запустила електронний сервіс для зміни виборчої адреси онлайн. Ідентифікація та підпис заяви здійснюються за допомогою електронного підпису. Крім того, зазначена виборча адреса буде визначена як постійна, не підлягає повторній зміні протягом наступних 6 місяців.

Про це повідомляє пресслужба міністерства цифрової трансформації.

«До 9 вересня кожен українець, який постійно проживає не за місцем реєстрації (в тому числі внутрішньо переміщені особи), зможе змінити місце голосування онлайн. Усі українці зможуть проголосувати на місцевих виборах за місцем фактичного проживання», – повідомляє пресслужба.

Для того, щоб змінити виборчу адресу, потрібно подати заяву через особистий кабінет виборця та підвантажити один з наступних документів:

довідку ВПО;
договір оренди житла;
документ про право власності на житло;
документ, який засвідчує здійснення виборцем підприємницької діяльності за певною адресою;
документ, що засвідчує перебування у шлюбі або у родинних відносинах із особою, місце проживання якої зареєстровано за певною адресою;
документ, який засвідчує здійснення виборцем догляду за особою, місце проживання якої зареєстровано за певною адресою.

Подати заяву можна за посиланням.

Переселенці з 1 липня можуть змінити місце голосування на місцевих виборах: інструкція від правозахисників.

Нагадаємо:

  • 11 червня Центральна виборча комісія затвердила порядок визначення виборчої адреси виборця, який не має зареєстрованого місця проживання. Новий порядок регулює можливість голосування виборців як на всеукраїнських, так і на місцевих виборах, для тих категорій виборців, які з певних причин не мали можливості зареєструватися за місцем проживання. Таким чином, проголосувати на місцевих виборах зможуть і переселенці. Відповідна постанова ЦВК набрала чинності з 1 липня 2020 року.
  • Згідно зі статтею 141 Конституції України, чергові вибори сільських, селищних, міських, районних, обласних рад, сільських, селищних, міських голів відбуваються в останню неділю жовтня п’ятого року повноважень відповідної ради чи відповідного голови, обраних на чергових виборах. Таким чином, чергові місцеві вибори мають відбутися 25 жовтня 2020 року.
  • Згідно з чинним законодавством, Верховна Рада призначає чергові місцеві вибори не пізніше ніж за 90 днів до дня їх проведення.