В ОБСЄ підтвердили введення російських рублів на окупованому Донбасі

Новини

РФ вводить рублі на окупованому Донбасі. Окупаційні адміністрації також фактично ввели російську мову як «офіційний», що передбачає виключення української мови з навчальних програм.

Про це повідомив постійний представник України при міжнародних організаціях у Відні Євгеній Цимбалюк під час засідання Постійної ради ОБСЄ з посиланням на координатора ОБСЄ в економічній робочій групі Тристоронньої контактної групи Ульріха Бранденбурга, повідомляє «Укрінформ».

«За останні кілька місяців ми стали свідками низки кроків Росії, спрямованих на подальше поглиблення розриву між контрольованими урядом та тимчасово окупованими районами Донбасу, що підриває майбутні перспективи реінтеграції окремих районів Донецької та Луганської областей України. Триваюча так звана «паспортизація» та залучення власників цих незаконно виданих російських паспортів до голосування за поправки в конституцію РФ стало черговим серйозним порушенням суверенітету України», – заявив Цимбалюк.

Офіс генерального прокурора збирає для передачі до Міжнародного кримінального суду (МКС) докази примушення російськими окупантами мешканців окремих районів Донецької і Луганської областей отримувати так звані «паспорти» псевдореспублік «ДНР» та «ЛНР». Такі дії кваліфіковані як воєнний злочин.

За попередніми даними, на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей ймовірно отримано понад 500 тисяч псевдопаспортів – 300 тисяч у «ДНР» і 200 тисяч у «ЛНР» відповідно.

Як зазначили в Офісі генпрокрора, на національному рівні за процесуального керівництва обласних прокуратур слідчими СБУ в Донецькій та Луганській областях здійснюється досудове розслідування у кримінальних провадженнях за порушення законів та звичаїв війни (ч.1 ст.438 КК України).

Як повідомлялось, Генпрокуратура України направила до Офісу прокурора Міжнародного кримінального суду (МКС) 12 інформаційних повідомлень щодо масштабних та глобальних порушень міжнародного-гуманітарного права, найтяжчих військових злочинів та злочинів проти людяності, скоєних в окупованому Росією Криму і Донбасі.

Нагадаємо:

  • 18 лютого 2017 року президент РФ Володимир Путін підписав указ про визнання Росією документів, виданих українцям, які проживають на окупованих територіях Донбасу «органами влади» так званих «ДНР» і ЛНР », які в Україні визнані терористичними організаціями.
  • СБУ розслідує факти примушення українських громадян, які мешкають на тимчасово непідконтрольній території Луганщини, отримувати так звані «паспорти ЛНР», як воєнний злочин.