Два вертольотоносця для ВМФ РФ закладуть в Криму на краденому заводі «Залів» до кінця тижня, ждуть Путіна

Новини
Суднобудівний завод «Залив», Керч Фото: ИТАР-ТАСС/Лев Федосеев

Два універсальних десантних корабля (УДК) для ВМФ Росії закладуть в окупованому Криму на краденому у України керченському суднобудівному заводі «Залів» до кінця тижня. У Керчі очікують приїзду на церемонію президента РФ Володимира Путіна.

Про закладку російських вертольотоносців проекту «Прибій», які повинні замінити так і не передані Францією через введення проти Росії санкцій Євросоюзу УДК типу «Містраль», повідомляє російське видання «Известия» з посиланням на джерела в оборонно-промисловому комплексі та військовому відомстві РФ.

Як зазначається, контракт на будівництво кораблі підписаний, роботи на верфі фактично вже йдуть. Однак офіційна церемонія відбудеться тільки зараз. На ній же будуть оголошені і імена кораблів. Планується, що їх назвуть «Севастополь» і «Владивосток», повідомили джерела редакції, не виключивши, що для другого корабля можуть вибрати найменування «Керч», пише видання.

Проект УДК 23900 «Прибой» розроблений Невським проектно-конструкторським бюро. Кораблі будуватимуть на керченському суднобудівному заводі «Залів».

Спочатку корабель повинен був мати довжину 165 м, водотоннажність 14 тис. тонн, швидкість до 20 вузлів (37 км/ч) і нести на борту до восьми вертольотів, але до фінального етапу проектування уся характеристики були істотно збільшені. УДК, які закладуть в найближчі дні, будуть мати водотоннажність 25 тис. тонн і довжину близько 220 м.

У результаті російські вертольотоносці за габаритами перевершать французькі «Містралі» (водотоннажність – 22 тис. тонн, довжина – 199 м). Такі розміри дозволять кораблю взяти на борт до 20 вертольотів і два посилених батальйони морської піхоти.

Як повідомив «Известиям» російський військовий історик Дмитро Болтенков, швидше за все, УДК «Севастополь» буде служити на Чорному морі, а «Владивосток» – на Тихому океані.

За словами фахівця, це дозволить створити два сильні бойові угруповання. Перша на чолі з «Севастополем» і ракетним крейсером «Москва» буде дислокована в Середземномор’ї. Друга на чолі з «Владивостоком» і ракетним крейсером «Варяг» стане курсувати біля берегів Південно-Східної Азії.

Керченське видання КерчьИнфо з посиланням на «достовірні джерела» пише, що в Керчі готуються до візиту президента РФ Володимира Путіна, який як очікується, відвідає суднобудівний завод «Залів», де планується розпочати будівництво універсальних десантних кораблів. При цьому точна дата приїзду Путіна до Керчі не повідомляється.

Нагадаємо:

  • Після окупації Криму Росією, 24 серпня 2014 року керівництво та акціонери ВАТ «Суднобудівний завод «Залів» (Керч) заявили про рейдерське захоплення підприємства, здійснене ТОВ «Суднобудівний завод «Залів», зареєстрованим за кілька днів до цього в Москві, при силовій участі представників так званої «Самооборони Крыму». Найбільшим акціонером ВАТ був український бізнесмен Костянтин Жеваго.
  • У 2016 році Франція передала єгипетському ВМФ перший десантний вертольотоносець типу «Містраль», який від початку будувався для Росії, але після скасування угоди в зв’язку з введеними проти РФ санкціями за окупацію Криму і військову агресію на Донбасі, був куплений Єгиптом.
  • 23 вересня 2019 року «заступниця міністра промислової політики Криму» Олена Елекчян підтвердила підготовку суднобудівного заводу «Залів» в Керчі до розміщення проекту будівництва універсального десантного корабля (УДК) – вертольотоносця для ВМФ Росії.
  • У грудні 2019 року джерела в оборонно-промисловому комплексі РФ повідомили, що перші два УДК закладуть на заводі «Залів» в Криму в травні 2020 року.
  • РФ витратить 100 млрд рублів на будівництво перших двох російських універсальних десантних кораблів (УДК) на суднобудівному заводі «Залів».