У російському ОПК підтвердили, що в 2020 році закладуть два вертольотоносця на краденому заводі «Залів» в Керчі

Новини
Суднобудівний завод «Залив», Керч Фото: ИТАР-ТАСС/Лев Федосеев

Два універсальних десантних корабля (УДК), що є аналогами французьких вертольотоносців типу «Містраль», для ВМФ Росії закладуть в 2020 році на суднобудівному заводі «Залів» в окупованій Керчі, незаконно захопленого навесні 2014 року російською компанією за допомогою так званої «Самооборони Криму».

Про це повідомило джерело в оборонно-промисловому комплексі Росії агентству РИА Новости.

«Поки прийнято рішення обмежитися двома кораблями, в подальшому серія може бути продовжена», – сказав співрозмовник агентства.

Передача кораблів ВМФ РФ запланована на 2025 і 2026 роки.

Як повідомлялося, 23 вересня «заступниця міністра промислової політики Криму» Олена Елекчян підтвердила підготовку суднобудівного заводу «Залів» в Керчі до розміщення проекту будівництва універсального десантного корабля (УДК) – вертольотоносця для ВМФ Росії. Раніше джерела в суднобудівній галузі РФ повідомили, що перші два УДК водотоннажністю до 15 тис. тонн закладуть на заводі «Залів» в Криму в травні 2020 року.

Нагадаємо:

  • Після окупації Криму Росією, 24 серпня 2014 року керівництво та акціонери ВАТ «Суднобудівний завод «Залів» (Керч) заявили про рейдерське захоплення підприємства, здійснене ТОВ «Суднобудівний завод «Залів», зареєстрованим за кілька днів до цього в Москві, при силовій участі представників так званої «Самооборони Крыму». Найбільшим акціонером ВАТ був український бізнесмен Костянтин Жеваго.
  • У грудні 2014 року на вкраденому в України суднобудівному заводі «Залів» відбулася урочиста церемонія закладення двох універсальних морських танкерів для ВМФ РФ. Пізніше повідомлялося, що корпуси закладених танкерів було втрачено, а за неофіційними повідомленнями – порізано на металобрухт.
  • У 2016 році Франція передала єгипетському ВМФ перший десантний вертольотоносець типу «Містраль», який від початку будувався для Росії, але після скасування угоди в зв’язку з введеними проти РФ санкціями за окупацію Криму і військову агресію на Донбасі, був куплений Єгиптом.
  • 21 лютого 2019 року на вкраденому в України суднобудівному заводі «Залів» спустили на воду призначений для Чорноморського флоту РФ корвет «Павел Державин» проекту 22160, здатний нести крилаті ракети «Калібр», однак з остраху перед санкціями повідомили, що це – «пошуково-рятувальне судно проекту А163».