Справа MH17: У позові Нідерландів до ЄСПЧ йдеться про порушення РФ трьох статей Європейської конвенції з прав людини

Новини
Місце падіння малазійського Boeing-777 рейсу MH17 Фото: Reuters

У підготовленому Нідерландами позові до Європейського суду з прав людини (ЄСПЧ) проти РФ через збиття літака Малазійських авіаліній рейсу МН17 в небі над Донбасом у 2014 році йдеться про порушення Росією трьох статей Європейської конвенції з прав людини.

Про це повідомив посол України у Нідерландах Всеволод Ченцов агентству Укрінформ.

«Відбувся брифінг у міністерстві юстиції Нідерландів, де представники держав-членів Міжнародної спільної слідчої групи (JIT) та країн, чиї громадяни загинули внаслідок збиття літака, представили розгорнуту інформацію щодо позову Нідерландів до ЄСПЛ проти РФ та висловили пропозицію підтримати такий крок. Також було надано уточнення щодо правової основи звернення Нідерландів. Зокрема, країни, котрі бажають приєднатися до позову як треті сторони, зможуть це зробити впродовж 12 тижнів після офіційної передачі позову РФ секретаріатом ЄСПЛ», сказав Ченцов.

Він також зазначив, що у позові Нідерландів ідеться про порушення Росією трьох статей Європейської конвенції з прав людини: 2-ї, 3-ї та 13-ї.

Стаття 2 Конвенції визначає, що право кожного на життя охороняється законом. Нікого не може бути умисно позбавлено життя інакше ніж шляхом виконання смертного вироку суду, винесеного після визнання особи винною у вчиненні злочину, за який закон передбачає таке покарання.

Стаття 3 наголошує, що нікого не може бути піддано катуванню або нелюдському чи такому, що принижує гідність, поводженню або покаранню.

Стаття 13 вказує: кожен, чиї права та свободи, визнані в цій Конвенції, було порушено, має право на ефективний засіб юридичного захисту в національному органі, навіть якщо таке порушення було вчинене особами, які здійснювали свої офіційні повноваження.

«Нідерланди посилаються на Статтю 13 Конвенції у зв’язку з неналежним рівнем співпраці РФ у розслідуванні збиття літака усупереч її зобов’язанням відповідно до Європейської конвенції про взаємну допомогу у кримінальних справах», – вказав посол.

Як повідомлялось, Нідерланди подадуть позов проти Росії до ЄСПЧ через її роль у збитті літака рейсу MH17 над Донбасом у 2014 році.

В Окружному суді Гааги триває судовий процес у справі щодо збитття літака «Малайзійських авіаліній». Слухання поновляться 31 серпня, коли захист родичів жертв катастрофи отримає можливість звернення до суду, щоб відповісти на запитання щодо можливих вимог про відшкодування збитків.

Нагадаємо: 

  • 7 липня 2014 року в Донецькій області поруч із селищем Шахтарськ в зоні бойових дій було збито Боїнг-777 «Малайзійських авіалііній», що слідував рейсом MH17 «Амстердам-Куала-Лумпур». Всі 298 осіб, які перебували на борту літака, загинули.
  • В травні 2018 року експерти спільної слідчої групи оголосили, що дійшли до висновку про те, що пасажирський лайнер рейсу МН17 збила ракета, випущена зенітно-ракетним комплексом Бук 53-й бригади ППО російської армії , який був доставлений на захоплену територію України з Курська.
  • СБУ встановила понад 150 причетних до транспортування комплексу «Бук» у катастрофі Boeing 777 рейсу MH17.
  • У міжнародної Спільної слідчої групи (JIT) є очевидець запуску ракети, яка збила малайзійський Boeing-777 рейсу MH17 в небі над Донбасом 17 липня 2014 року, заявив керівник слідчої групи Фред Вестербеке.