Рейс МН17 ракетою 1986 року випуску збив «Бук» з Курська – міжнародні слідчі

Новини

Пасажирський лайнер рейсу МН17 Малазійських авіаліній в липні 2014 року над Донбасом збила ракета, випущена зенітно-ракетним комплексом Бук 53-й бригади ППО російської армії, який був доставлений на захоплену територію України з Курська.

До такого висновку прийшли експерти спільної слідчої групи, про що було оголошено сьогодні на прес-конференції в Нідердландах, передає Центр журналістських розслідувань з посиланням на The Telegraph.

Саме ця пускова установка ЗРК Бук максимально збігається за ознаками (бортові номери, а також відмітка центра ваги, яку наносять при перевезенні вантажів – вона змінюється від маршу до маршу) з тієї, з якою був збитий літак, повідомив глава кримінального департаменту поліції Нідерландів Вільберто Полліс.

Експерти ретельно вивчили всі доступні знімки ЗРК від 17 і 18 липня 2014 роки (назвавши їх кількість «колосальним»), встановивши, що комплекс мав «багато унікальних ознак». «Поєднання цих ознак настільки унікально, що їх можна розглядати як «відбиток пальців», – підкреслили в JIT.

Також була проведена масштабна верифікація показань свідків.

«Єдиний Бук, на якому були виявлено таке ж поєднання відмінних ознак – це самохідний ЗРК, який був багаторазово відбитий на фото і відео під час проходження в складі колони 53-й бригади 23-25 ​​червня 2014 року. Слідство прийшло до висновку, що Бук належить 53-й бригаді ППО ЗС РФ з місцем дислокації в російському місті Курськ», – підкреслив доповідач.

Слідство вважає, що ЗРК перевезли під Первомайськ, звідки був зроблений фатальний постріл, і після цього оперативно повернули на територію Росії.

Начальник федеральної поліції Австралії Дженніфер Херст додала, що Боїнг збила ракета серії 9М38 – її уламки з двигуном снаряда знайшли в Донбасі восени 2016 року, і там було видно номери, за якими з’ясували код виробника: це Долгопрудненського НПП в Московській області, а сама ракета була проведена в 1986 році.

Слідчі підкреслили: «JIT більше не бажає звертатися виключно до РФ за допомогою в зборі інформації», і просить громадськість допомогти в розслідуванні.

17 липня 2014 року в Донецькій області поруч із селищем Шахтарськ в зоні бойових дій було збито Боїнг-777 «Малайзійських авіалііній», що слідував рейсом MH17 «Амстерлам-Куала-Лумпур». Всі 298 осіб, які перебували на борту літака, загинули.

28 вересня 2016 року об’єднана слідча група (JIT) з розслідування катастрофи рейса MH17, збитого над Донбасом у 2014 році, заявила, що ракета комплексу ЗРК Бук, що потрапила в літак, була привезена з Росії і випущена з території, підконтрольної терористам. Бук зробив постріл ракетою російського виробництва, після чого повернувся на територію РФ, говориться у висновках слідства.

5 червня 2017 року уряд Нідерландів оголосив рішення про те, що кримінальне провадження у справі збиття літака малайзійських авіаліній рейсу MH17 буде проводитися в рамках національної юрисдикції Нідерландів. Цей механізм притягнення винних до відповідальності був відпрацьований державами-учасниками Спільної групи з розслідування – Австралією, Малайзією, Бельгією, Нідерландами і Україною.

17 червня 2017 року Bellingcat до третьої річниці трагедії опублікувала звіт про катастрофу рейсу МН17, в якому міститься висновок, що літак Малазійських авіаліній був збитий 17 липня 2014 року в небі над Донбасом з російського зенітно-ракетного комплексу (ЗРК) «БУК».

Журналістам вдалося отримати нові докази причетності до катастрофи МH17 російського військового Сергія Дубинського («Хмурий») до катастрофи «Боїнгу» рейсу МH17 Малазийскьих авіаліній.