США ввели санкції проти партнерів і компаній Євгенія Пригожина

Новини
Президент РФ Володимр Путін і Євгеній Пригожин Фото: РИА Новости

Управління з контролю за іноземними активами Мінфіну США (OFAC) 15 липня ввело обмежувальні заходи відносно трьох фізичних і п’яти юридичних осіб, які допомагали російському бізнесменові Євгену Пригожину, наближеному до президента РФ Володимира Путіна, уникнути американських санкцій.

Про це йдеться в заяві, опублікованій Мінфіном Сполучених Штатів.

Як зазначається, до списку санкцій були внесені п’ять компаній, зареєстрованих в Судані, Гонконгу і Таїланді, які пов’язані з раніше вже внесеним до списку санкцій США Євгеном Пригожиним, відомим також як «кухар Путіна», і які дозволили йому уникнути американських санкцій і безпосередньо сприяли міжнародними операціями Пригожина і брали участь в спробах придушити і дискредитувати протестуючих, які прагнуть до демократичних реформ в Судані.

«Євген Пригожин і його мережа (партнерів – ред.) використовують природні ресурси Судану для особистої вигоди і поширення шкідливого впливу по всьому світу», – заявив міністр фінансів США Стівен Мнучін.

У Мінфіні нагадали, що Пригожин є власником «Агентства інтернет-досліджень», російської фабрики тролів, проти якої США ввела санкції в 2018 році за спробу втручання в американські вибори. Крім того, Пригожин вважається спонсором приватної військової компанії «Вагнер», яка взаємодіє з Міноборони РФ. «Діяльність ПВК «Вагнер» в різних країнах, в тому числі в Україні, Сирії, Судані та Лівії, створила небезпечну середу і підбурювала насильство проти невинних цивільних осіб», – зазначили у відомстві, додавши, що саме за цю діяльність і зв’язки з урядом РФ на Пригожина були накладені санкції.

За інформацією Мінфіну, санкції введені проти ТОВ «M Invest» (Санкт-Петербург), яка служила прикриттям для дій в Судані ПВК «Вагнер» і відповідала за розробку планів дій екс-президента Судану Омара аль-Башира для придушення протестів, учасники яких наполягають на демократичних реформах в Судані. Також до списку санкцій внесена компанія «Meroe Gold Co. Ltd» – дочірня компанія «M Invest».

Під санкції також потрапили росіяни Андрій Мандель – генеральний директор «M Invest», і Михайло Потепкін – регіональний директор «M Invest» і «Meroe Gold» в Судані.

Крім того, санкції введені проти пов’язаних з Пригожиним компаній Shen Yang Jing Cheng Machinery Imp & Exp. Co. Limited. (Китай), Shine Dragon Group Limited (Гонконг) і Zhe Jiang Jiayi Small Commodities Trade Company Limited (Гонконг), які в 2018-2019 роках перераховували кошти для підтримки діяльності Пригожина і його компаній в Судані. До списку санкцій включений також Ігор Лавренков – керівник всіх трьох компаній. Він має громадянство Росії і Сент-Кітс і Невіс.

Нагадаємо:

  • В лютому 2018 року Міністерство юстиції США висунуло щодо 13 громадян Росії і трьох російських компаній обвинувачення у втручанні в президентські вибори 2016 року. Вердикт про винність обвинувачених винесло журі присяжних суду округу Колумбія. Серед них – «кухар Путіна» Євгеній Пригожин, якого називають власником фабрики тролів і фінансистом ПВК «Вагнер».
  • В січні 2019 року СБУ оприлюднила матеріали, які свідчать, що російські найманці і озброєння доставляються в Судан і інші країни регіону безпосередньо авіацією Міністерства оборони РФ на замовлення ТОВ «M Invest» – комерційної структури «кухаря Путіна» Євгенія Пригожина.