Ракетний есмінець США USS Porter слідує в Чорне море для участі в навчаннях «Сі Бриз-2020»

Новини
Ракетний эсмінець США DDG-78 USS Porter Фото: c6f.navy.mil

Американський ракетний есмінець USS Porter (DDG78), класу «Арлі Берк» (Arleigh Burke) направляється в Чорне море для участі в багатонаціональних навчаннях «Сі Бриз-2020», співорганізаторами яких виступають Україна і США.

Про це повідомляє прес-служба 6-го флоту ВМС США.

«Повернення USS Porter в Чорне море підтверджує прихильність 6-го флоту США і ВМС США нашим союзникам і партнерам по НАТО. Наша участь у багатонаціональних навчаннях, таких як Sea Breeze, є реальною демонстрацією рішучості США відносно колективного захисту Європи», – сказав віце-адмірал Джин Блек, командувач 6-м флотом США.

Крім USS Porter в навчаннях «Сі Бриз-2020» від американської сторони візьме участь патрульний протичовновий літак ВМС США P-8 Poseidon з патрульної ескадрильї VP-47.

У навчаннях планується задіяти 2 тисячі осіб з дев’яти країн, в тому числі 27 кораблів і 19 літаків.

В цілому, в «Сі Бриз-2020 візьмуть участь військові з Болгарії, Грузії, Норвегії, Румунії, Іспанії, Туреччини, України та США.

Як відзначили в прес-службі, учасники Sea Breeze прагнуть створити комбінований потенціал і потенціал для забезпечення морської регіональної безпеки і сприяння співробітництву між країнами-партнерами.

Ракетний есмінець USS Porter – п’ятий корабель США, який відвідує Чорне море з початку 2020 року. Під час перебування в Чорному морі американські кораблі брали участь в навчаннях із взаємодії з ВМС Болгарії, ВМС Румунії, береговою охороною Грузії і ВМФ Туреччини. Навчання включали навчання з протиповітряної оборони, тактичним комунікаціям і маневрування в строю.

Нагадаємо:

  • 20-26 липня в районі Одеси пройдуть міжнародні навчання «Сі Бриз-2020». Згідно узгодженим в травні цього року планом проведення навчань їх учасники в зв’язку з пандемією коронавірусу відпрацьовуватимуть завдання виключно в морській фазі із залученням авіації. Участь в «Сі Бриз-2020» візьмуть близько десяти країн, а однією з особливостей буде залучення до навчання кораблів постійної групи НАТО.
  • 7 липня кораблі Другої постійної протимінної групи НАТО (SNMCMG2), а 9 липня Другої постійної військово-морської групи НАТО (SNMG2) увійшли в Чорне море для участі у військових навчаннях, організованих ВМС Болгарії, а також в багатонаціональних навчаннях «Сі Бриз-2020», організованих ВМС України.