У російських тюрмах ув’язнені 2 тисячі українців – омбудсмен Денісова

Новини

За кордоном близько 7 тисяч українців відбувають покарання у місцях позбавлення волі, серед них 2 тисячі – у РФ.

Про це заявила уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова.

«Близько 7000 громадян України відбувають покарання за кордоном, в тому числі 2000 – в РФ. Серед них є громадяни – жертви торгівлі людьми – які були залучені до перевезення та розповсюдження наркотичних засобів на території іноземних держав», – заявила уповноважена Верховної Ради з прав людини.

Вона зазначила, що за вказаними фактами за останні чотири роки органами Нацполіції розслідувалося 222 кримінальні справи.

Яким чином Україна може вплинути на Росію, щоб полегшити долю своїх громадян, читайте в онлайн-інтерв’ю з Уповноваженим ВРУ з прав людини Людмилою Денисовою для Центру журналістських розслідувань.

Нагадаємо:

  • За данними координаторки Кримської правозахисної групи Ольги Скрипник, Росія незаконно утримує за гратами за «кримськими справами» 88 людей, які зараз утримуються в СІЗО і колоніях окупованого Криму, а також в СІЗО на території РФ.
  • Кримські татари, включені в список для обміну утримуваними особами між Україною та РФ, можуть відмовитися брати у ньому участь, якщо дізнаються, що їх міняють на «бандитів», заявив лідер кримськотатарського народу, нардеп Мустафа Джемілєв.
  • Повний список кримчан – політв’язнів Кремля, серед яких як заарештовані в окупованому Криму і незаконно засуджені представники «Хізб-ут Тахрір», так і кримські активісти, тут
  • Російська «влада» окупованого Криму продовжує переслідувати кримських татар і притягати їх до кримінальної відповідальності за надуманими звинуваченнями в злочинах терористичної спрямованості, йдеться в доповіді міжнародної правозахисної організації Human Rights Watch (HRW) «Всесвітній звіт 2020».