Людмила Денісова: «Росія приховує, що лікарні переповнені хворими на коронавірус, політв’язні ще в більшій небезпеці»

Публікації
Людмила Денисова, Уповноважений Верховної Ради з прав людини Фото: investigator.org.ua

Росія мало зважає не лише на заклики з боку України чи міжнародних інституцій про звільнення політичних в’язнів з тимчасово окупованих територій Криму і Донбасу, але й на рішення міжнародних судів. Наприклад, Міжнародний суд ООН, який ще роки тому – 19 квітня 2017 року ввів тимчасові заходи у справі «Україна проти Росії» у питанні дискримінації національних меншин у Криму. Суд зобов’язав Росію відновити діяльність Меджлісу і утриматися від обмежень кримських татар у представництві своїх інтересів, а також відновити освіту українською мовою. Однак це зобов’язання Росія не виконала.

Попри резолюції Генасамблеї ООН, яка щороку фіксує системне порушення прав людини в Криму і кримінальне переслідування із політичних мотивів, Росія продовжує незаконно засуджувати громадян України до максимальних строків позбавлення волі. І навіть зараз, у період пандемії коронавірусу і реальної загрози зараження у переповнених СІЗО Криму, окупаційна судова система відмовляє у зміні запобіжного заходу політичним в’язням. Яким чином Україна може вплинути на Росію аби полегшити долю своїх громадян – в онлайнінтерв’ю із Уповноваженою ВР України з прав людини Людмилою ДЕНІСОВОЮ.

Валентина Самар: Пані Людмило, перше питання стосується оцінки ситуації в місцях несвободи, яку дала російська омбудсмен Тетяна Москалькова. Говорячи про  ситуацію з коронавірусом в місцях утримання, вона у приклад наводить Крим, що там найкраща в її розумінні, ситуація. Ви кажете, що реальна ситуація приховується. Що саме ви маєте на увазі?

Людмила Денісова: Ми спілкуємося з рідними наших ув’язнених, з адвокатами, з правозахисними організаціями, які моніторять ситуацію в Криму, і отримуємо інформацію про те, що наші ув’язнені не забезпечені жодними засобами індивідуального захисту. Також їм ніхто не проводить температурний скринінг, а в умовах карантину це потрібно робити обов’язково, і всі міжнародні організації – ООН і Рада Європи – стежать за тим, щоб це все ж таки відбувалося. 

Тому ми говоримо, що і до карантину санітарно-гігієнічні умови там були дуже важкі, про що свідчать і ті громадяни, яких ми повернули, а зараз, я думаю, що ситуація не покращиться. 

Омбусмени РФ і України Тетяна Москалькова та Людмила Денісова Фото: Facebook Людмила Денісова

Валентина Самар: Які умови мають бути створені у місцях несвободи в Криму для того, щоб убезпечити українських громадян з Криму і Донбасу, і хто може моніторити цю ситуацію?

Людмила Денісова: Ми не маємо точної інформації про те, скільки захворювань зараз в Криму, скільки їх в Донецькій та Луганській областях – на тій території, яка тимчасово окупована, але все ж таки та інформація, яка надається нашими спецмоніторами, дуже хвилює. Вона про те, що приховується статистика, що лікарні переповнені хворими на коронавірус. Крім того, ми маємо інформацію з в’язниць у РФ відносно наших громадян, які теж хворіють, але їх не розміщують в медичних частинах, тому що там є хворі на пандемію та пневмонію. Тому нема куди їх розміщати.

Перш за все,  як ув’язненим, так і персоналу СІЗО треба проводити температурний скринінг. Серед персоналу є хворі на ОРВІ, і вони можуть розповсюджувати цю хворобу в місцях несвободи, адже є небезпека у тому, що хвороба може бути занесена ззовні. 

Необхідно, щоб громадяни, які утримуються в містах несвободи, забезпечувалися індивідуальними засобами і засобами дезінфекції, яка має проводитися, згідно з графіком, декілька разів на добу. Також ці громадяни мають забезпечуватися прогулянками, місця прогулянок треба обробляти теж дезінфікуючими засобами. Їжа має надаватися тільки в камери – туди, де знаходяться ув’язнені.

Якщо в людини є температура чи якісь інші ознаки вірусу, то обов’язково їй мають проводити тести на COVID-19. Проте ми знаємо, що таке тестування не проводиться. Наші громадяни, які утримуються на території Російської Федерації, а ми слідкуємо не тільки за політв’язнями, а й за всіма українськими громадянами, які перебувають у в’язницях (їх понад п’ять тисяч), знаходяться у місцях, де теж хворіють на пневмонію, тому ми турбуємося, щоб вони були перевірені.  

Я звернулася до пані Москалькової, ми з нею розмовляли буквально у четвер минулого тижня про те, щоб вона втрутилася, і якщо є випадки захворювання на пневмонію, – люди мають бути перевірені. Я знаю, що вона відвідувала в’язницю «Матросская тишина», за її словами, там нібито все гаразд. А там теж є наші громадяни. 

Валентіна Самар: У кого із кримських бранців зараз найскладніша ситуація зі станом здоров’я?

Людмила Денісова: Ми говоримо, що у багатьох наших бранців складна ситуація. Це і ті, які знаходяться у Російській Федерації – і Якименко, і Дудка, і Вигівський, і Бессарабов, і Шумков, і Сервер Мустафаєв, який взагалі із температурою був на судилищі, що відбувалося у Ростовський області.

У Володимира Якименка також ситуація дуже складна, а він перебуває у Саратовській області, де багато тих, хто хворіє на пневмонію. Так от для того, щоб він нікому не розповідав про свій стан здоров’я, його помістили в ШІЗО.

Нас турбує і стан здоров’я Джеміля Гафарова, і Айдера Саледінова, і Теймура і Узеїра Абдуллаєвих, і Емір-Усеїна Куку які знаходяться в дуже жорстких умовах, адже вони хворіють і в них хронічні захворювання загострилися в таких умовах.

Крім того, я хотіла б нагадати про тих, хто перебуває в СІЗО Сімферополя. Це Різа і Енвер Омерови, які там утримуються в дуже складних санітарно-гігієнічних умовах. Вони також скаржаться на біль і застуду, але нічого не робиться для того, аби  покращити їм умови утримання. 

Валентина Самар: Кримські бранці поки що поза процесом так званого взаємного звільнення утримуваних осіб, хоча і в Офісі президента, і представник президента в АРК  кажуть про те, що начебто ці перемовини ведуться. Що ви про це можете сказати?

Людмила Денісова: Я працюю з паном Зеленським з 21 травня 2019 року, і той список, який формується саме нашим офісом, в якому зараз 115 громадян, розглядається на всіх майданчиках, де проводяться обговорення питання звільнення наших громадян, що незаконно утримуються на всіх територіях, в першу чергу, у Російській Федерації, та окупованому Криму.

Всі наші громадяни – 115 і з них  86 кримських татар – перебувають першими у цих списках для звільнення. Перемовини не припиняються, але вони проводяться поки що тільки за Мінським форматом. 

Нагадаємо:

  • За данними координаторки Кримської правозахисної групи Ольги Скрипник, Росія незаконно утримує за гратами за «кримськими справами» 88 людей, які зараз утримуються в СІЗО і колоніях окупованого Криму, а також в СІЗО на території РФ.
  • Кримські татари, включені в список для обміну утримуваними особами між Україною та РФ, можуть відмовитися брати у ньому участь, якщо дізнаються, що їх міняють на «бандитів», заявив лідер кримськотатарського народу, нардеп Мустафа Джемілєв.
  • Повний список кримчан – політв’язнів Кремля, серед яких як заарештовані в окупованому Криму і незаконно засуджені представники «Хізб-ут Тахрір», так і кримські активісти, тут
  • Російська «влада» окупованого Криму продовжує переслідувати кримських татар і притягати їх до кримінальної відповідальності за надуманими звинуваченнями в злочинах терористичної спрямованості, йдеться в доповіді міжнародної правозахисної організації Human Rights Watch (HRW) «Всесвітній звіт 2020».