На КПВВ «Новотроїцьке» люди ночують майже тиждень: не пускає «ДНР»

Новини
Фото: Євген Каплін, керівник гуманітарної місії «Проліска»

З п’ятниці, 17 липня, 15 людей ночують в наметі Держприкордонслужби України на КПВВ «Новотроїцьке», так як окупаційна адміністрація «ДНР» не пропускає їх на непідконтрольну територію.

Волонтери відзначають, що люди не можуть перетнути лінію розмежування через відсутність в дозвільних списках на в’їзд в «ДНР».

Як повідомив керівник гуманітарної місії «Проліска» Євген Каплін, окупанти мотивують це відсутністю в «списках на прохід».

«Тільки двом людям з групи живуть на КПВВ в наметі подзвонили представники т.зв. «ДНР» і повідомили, що вони потрапили в список. Чи вдасться пройти іншим 13-ти поки невідомо. Наша команда Гуманітарна місія «Проліска» в даний момент знаходиться на КПВВ з людьми. Привезли в черговий раз людям продукти харчування на добу. З людьми також працює кризовий психолог місії», – написав Каплін.

Фото: Євген Каплін, керівник гуманітарної місії «Проліска»

22 червня Україна відновила роботу пункту пропуску «Новотроїцьке», перервану через пандемію COVID-19. З 28 червня окупаційна влада «ДНР» ввели заборону на перетин лінії розмежування з підконтрольною українському уряду територією.

В окремі дні представники незаконних збройних формувань пропускають людей через КПП «Оленівка» на дорожньому коридорі «Донецьк-Маріуполь».

Нагадаємо:

  • За інформацією Держприкордонслужби України, на Донбасі окупанти блокують роботу всіх КПВВ в Донецькій області. На лінії розмежування пропуск громадян здійснюється лише у КПВВ «Станиця Луганська» у Луганській області.
  • Правозахисник вказують, що у «ДНР» порядок формування списків на в’їзд з підконтрольною Україні території на окуповану залишається непрозорим. В результаті громадяни, що не потрапили в списки, не можуть перетнути лінію розмежування на Донбасі через встановлений «ДНР» КПВВ «Оленівка» і змушені ночувати біля українського КПВВ «Новотроїцьке».