Журналісти назвали організаторів розстрілів українців на Донбасі

Новини
Фото: Радио Свобода

У розслідуванні Радіо Свобода, опублікованому 23 липня, встановлені особи і нові біографічні дані семи з дев’яти чоловіків, які служили в так званих «військових трибуналах» в Слов’янську, які засуджували до страти українців.

Викладені документи в новому матеріалі під назвою «Кати Слов’янська» показують, як в цих «військових трибуналах» бойовики вирішували долі кількох чоловіків.

Трибунали заснував Ігор Гиркин, колишній співробітник ФСБ Росії, більш відомий на прізвисько «Стрелков». Основою цих трибуналів був закон Сталіна, запроваджений невдовзі після вторгнення Німеччини в Радянський Союз під час Другої світової війни.

Розслідування ґрунтується на документах, знайдених в кабінеті, який використовував Гиркин в будівлі Служби безпеки України в Слов’янську, а також даних з відкритих джерел та інтерв’ю з десятками жертв можливих катувань, членів їх сімей та свідків.

Радіо Свобода також встановило, що один з них через московську організацію підтримуваних Росією бойовиків пов’язаний з Владиславом Сурковим – одним з найближчих помічників президента Росії Володимира Путіна і архітектором політики Кремля щодо України на час проведення страт.

Гиркин – один з чотирьох обвинувачених у справі МН17.

Нова інформація про «суди» і тих, хто виносив ці смертні вироки, поповнює базу доказів про те, що може бути військовими злочинами з боку Росії і сепаратистів, яким вона надає живу силу, зброю, гроші і політичну підтримку в конфлікті, в результаті якого загинуло більше 13 000 осіб.

Журналісти публікують докази кари і причетних до них людей в той час, коли Київ шукає справедливості через позови в українських судах і проти російської держави в Європейському суді з прав людини (ЄСПЛ) і Міжнародному кримінальному суді (МКС).

  • Також читайте матеріал Центру журналістських розслідувань про те, як просувається розгляд скарг України проти Росії в Міжнародних судових інстанціях. Де, як та за що ми судимося, та які успіхи наразі.
  • Російський терорист, екс- «міністр оборони «ДНР» Ігор Гиркин (Стрєлков) в інтерв’ю на YouTube-каналі «ГлавТема Народ» зізнався, що віддавав накази про страти українських військовополонених на Донбасі, а також прикривався «живими щитами» з числа мирного населення.