У Чорному морі завершилися міжнародні навчання «Сі Бриз-2020»

Новини
Фото: Facebook ВМС ЗС України

У Чорному морі завершилися щорічні міжнародні навчання «Сі Бриз-2020». Це були двадцяті навчання, які спільно організовують США та Україна.

Цього року у зв’язку з пандемією коронавірусу навчання проходили лише у морській та повітряній компоненті, повідомляє інформаційне агентство АрміяInform міністерства оборони України.

Всього до навчань «Сі Бриз-2020» були залучені близько 2 тисяч військових з восьми країн, понад 20 кораблів, а також літаки, гвинтокрили. Крім України та США, у навчаннях взяли участь Болгарія, Грузія, Норвегія, Румунія, Іспанія та Туреччина.

Ракетний эсмінець США DDG-78 USS Porter Фото: Facebook ВМС ЗС України

Усі завдання маневрів у Чорному морі виконані в повному обсязі. Керівники навчань «Cі Бриз- 2020» від української та американської сторін подякували всім учасникам за високий рівень фахової підготовки та ефективне виконання завдань. За їхніми словами, ці навчання вкотре продемонстрували високий рівень співпраці між Україною та США та регіональними союзниками й партнерами для забезпечення готовності та оперативної сумісності в Чорноморському регіоні.

Фрегат ВМСУ «Гетьман Сагайдачний» Фото: Facebook ВМС ЗС України

Однією з особливостей цьогорічних навчань була спільна дистанційна робота двох штабів, з яких, власне, здійснювалось управління «Сі Бриз-2020». Один штаб був розташований безпосередньо в Одесі, а другий – у місті Рота (Королівство Іспанія) в морському операційному центрі 60-го з’єднання надводних кораблів 6-го флоту ВМС США.

Штаб навчань «Сі Бриз-2020» в Одесі Фото: Facebook ВМС ЗС України

«Це було своєрідним ноу-хау як для українських військових моряків, так і для наших американських партнерів. Робота штабів велася в режимі постійного обміну інформації. Дистанційно проводилось планування всіх заходів, а потім зрештою сама практична реалізація безпекових операцій у Чорноморському регіоні», – йдеться у повідомленні.

Ще однією особливістю навчань стало те, що під час виконання спільних дій вперше було відпрацьовано елемент практичних стрільб зі знищення морських цілей із застосуванням озброєння вертольота. Крім того, вперше в рамках «Сі Бризу» проведено ескортування патрульного протичовнового літака P-8 Poseidon ВМС США.

Фото: Facebook ВМС ЗС України

В свою чергу, як повідомляє Командування Військово-Морських Сил ЗС України, загалом, в ході навчань корабельно-катерними групами було відпрацьовано понад 90 корабельних бойових навчань. Загальна кількість пройдених міль наближається до півтори тисячі. Авіацією виконано близько 40 польотів з загальним часом в повітрі більше 43 годин.

Фото: Facebook ВМС ЗС України

«Ми успішно відпрацювали навчання з тактичного маневрування, ведення протичовнової, протиповітряної та протикорабельної оборони з виконанням практичних артилерійських стрільб, пошуку та рятуванню на морі та операції з перехоплення, поповнення запасів в морі», – сказав на заключному пресбрифінгу керівник навчання «Сі Бриз-2020» з української сторони, заступник Командувача ВМСУ Олексій Доскато.

Фото: Facebook ВМС ЗС України

За його словами, в ході навчань українські Військово-Морські Сили отримали актуальний досвід інтерактивного планування і управління багатонаціональними силами, що засвідчило високий рівень взаємодії і сумісності з іноземними партнерами.

Нагадаємо:

  • 20-26 липня у Чорному морі пройшли міжнародні навчання «Сі Бриз-2020». Згідно узгодженим в травні цього року планом проведення навчань їх учасники в зв’язку з пандемією коронавірусу відпрацьовували завдання виключно в морській фазі із залученням авіації.
  • Участь в «Сі Бриз-2020» взяли вісім країн, а однією з особливостей було залучення до навчання кораблів постійної групи НАТО.