У Чорному морі стартували міжнародні військові навчання «Сі Бриз-2020»

Новини
Фото: ВМС ЗС України

У Чорному морі стартували 20-ті військові навчання Сі Бриз – 2020, спільно організовані Україною та США.

Про це повідомляється на офіційних сторінках партнерів – 6-го флоту ВМС США та ВМС Збройних сил України.

Навчання триватимуть 7 днів, з 20 до 26 липня. Цього року маневрах візьмуть участь понад 2 тисячі військових з восьми країн – України, США, Грузії, Болгарії, Румунії, Туреччини, Іспанії та Норвегії; 26 кораблів та 19 літаків. Серед них – американський есмінець USS Porter, що увійшов в Чорне море 19 липня.

Метою навчань є підвищення взаємосумісності підрозділів ВМС ЗС України, ВМС США, держав-партнерів та постійно діючих морських груп НАТО для спільних безпекових операцій у Чорноморському регіоні.

Військові будуть відпрацьовувати протиповітряну, протичовнову та протикатерну оборону, прибережні і річкові операції, морські операції перехоплення, взаємодію флоту з авіацією, реагування на пошкодження, пошуково-рятувальні операції.

Керівником навчань від української сторони є заступник командувача ВМС ЗС України, капітан 1 рангу Олексій Доскато, від американської сторони – заступник командира з’єднання надводних кораблів «60» 6-го флоту ВМС США в Європі, капітан 1 рангу Кайл Гант.

«З метою запобігання розповсюдженню вірусної інфекції COVID-19 навчання проходитимуть протягом 7 днів у безконтактному форматі із залученням виключно морського та повітряного компоненту. Враховуючи вимоги попередження пандемії, церемонія відкриття «Сі Бриз – 2020» проходила у виді телефонного зв’язку», – зазначає пресслужба Військово-морських сил ЗСУ.

Нагадаємо:

  • 20-26 липня в районі Одеси пройдуть міжнародні навчання «Сі Бриз-2020». Згідно узгодженим в травні цього року планом проведення навчань їх учасники в зв’язку з пандемією коронавірусу відпрацьовуватимуть завдання виключно в морській фазі із залученням авіації. Участь в «Сі Бриз-2020» візьмуть близько десяти країн, а однією з особливостей буде залучення до навчання кораблів постійної групи НАТО.
  • 7 липня кораблі Другої постійної протимінної групи НАТО (SNMCMG2), а 9 липня Другої постійної військово-морської групи НАТО (SNMG2) увійшли в Чорне море для участі у військових навчаннях, організованих ВМС Болгарії, а також в багатонаціональних навчаннях «Сі Бриз-2020», організованих ВМС України.