Правозахисник пояснив, як можна уникнути оплати штрафу на кордоні за в’їзд в Україну з «Л-ДНР» через Росію

Новини
Фото: Reuters

Жителі окупованого Донбасу, які зараз не мають можливості перетнути лінію розмежування, змушені в’їжджати в Україну через Росію, тим самим порушуючи правила в’їзду / виїзду на непідконтрольні українській владі території. При перетині російсько-українського кордону українські прикордонники складають на таких громадян адмінпротокол, який передбачає штраф від 1700 грн. Термін позовної давності цього протоколу – три місяці, і його можна оскаржити в суді.

Про це розповів представник Уповноваженого Верховної Ради з прав людини в Луганській і Донецькій областях Павло Лисянський, повідомляє портал «Донецкие новости».

«Дійсно, прикордонна служба при в’їзді людини в Україну через кордон, бачачи, що він порушив правила перетину (а це легко перевіряється), складає адміністративний протокол і відправляють його в суд. І в суді приймається вже рішення. Якщо суд постановляє, що необхідно сплатити штраф, тоді людина оплачує. Як правило, це відбувається, якщо людина не проявляє ніякої активності. Але даний протокол можна оскаржити», – сказав Лисянський.

Він зазначив, що термін позовної давності у такого протоколу – 3 місяці, і якщо вчасно звернутися з протестом, «якщо грамотно побудувати юридичний захист, подати докази, заявляти клопотання, то, в принципі, цю справу в суді можна виграти».

Лисянський пояснив, що захист з таких питань будується на доказах, що із закриттям лінії розмежування з боку «Л-ДНР» у людини було порушено право на свободу переміщення. Тому у неї не залишалося іншого виходу, як виїхати з окупованої території через незаконні пункти пропуску в РФ, тим самим порушуючи українське законодавство.

Правозахисник радить людям, на яких склали протокол, відразу звертатися до представництв Уповноваженого з прав людини або в правозахисні організації. «Приїхавши на підконтрольну територію, отримавши копію протоколу, людина може написати звернення, наприклад, в представництво уповноваженого з прав людини, яке розташоване в Харкові, в Луганській області – в Лисичанську, в Донецькій – в Слов’янську, в Бахмуті, скоро буде відкрито в Покровську. Людина може і просто по телефону до нас зателефонувати, номери є у відкритому доступі. І ми тоді включимося в роботу. У нас за законом є право представляти інтереси громадян в судах. І ми в судах роз’яснюємо, чому склалася така ситуація, чому людина порушила, і суд тоді не штрафував людину», – розповів він.

До своєї роботи представництво омбудсмена підключає і партнерські правозахисні організації, оскільки зараз в регіональних офісах в Донецькій і Луганській областях на такий потік заяв не вистачає співробітників. «Вал людей величезний, протоколів складається дуже багато, а у нас фізично зараз там працює всього 9 чоловік (по штату – 11, але зараз – 9). І ми самі не можемо всіх охопити. І ось правозахисні організації в судах відстоювали інтереси громадян», – уточнив Лисянський.

Він згоден, що юридично ситуацію потрібно змінювати, тому що люди порушують закон не з власної волі. «Але ми повинні розуміти, що прикордонники діють згідно закону. Вони побачили порушення, і вони складають протокол. Але у мене прекрасна комунікація з прикордонною службою, яка працює по східній Україні. І я повідомлю про дану проблему – ну, добре, ви протокол передплачуєте, а як може людина бути, якщо у неї іншого виходу немає», – підсумував Лисянськи.

На сьогодні за в’їзд в Україну з «Л-ДНР» через в Росію адмінштраф становить 1700-5400 грн, але, за даними правозахисників, може бути збільшений.

Нагадаємо:

  • За інформацією Держприкордонслужби України, на Донбасі окупанти блокують роботу всіх КПВВ в Донецькій області. На лінії розмежування пропуск громадян здійснюється лише у КПВВ «Станиця Луганська» у Луганській області.
  • Правозахисник вказують, що у «ДНР» порядок формування списків на в’їзд з підконтрольною Україні території на окуповану залишається непрозорим. В результаті громадяни, що не потрапили в списки, не можуть перетнути лінію розмежування на Донбасі через встановлений «ДНР» КПВВ «Оленівка» і змушені ночувати біля українського КПВВ «Новотроїцьке».