Кравчук очолив українську делегацію в ТКГ замість Кучми

Новини
Глава української делегації в ТКГ, перший президент України Леонід Кравчук Фото: УНІАН

Володимир Зеленський призначив першого президента України, 86-річного Леоніда Кравчука головою української делегації в Тристоронній контактній групі з мирного врегулювання ситуації на Донбасі (ТКГ). До цього часу її очолював другий президент України Леонід Кучма, якому 9 серпня виповниться 82 роки.

Відповідний указ №302/2020 Зеленський підписав 30 липня, повідомляє Офіс Президента.

«Як колишній Глава Української держави Леонід Кравчук має досвід, необхідний для участі в переговорному процесі такого рівня. Новий очільник делегації України в ТКГ активно пояснюватиме українському суспільству рішення, які обговорюються та ухвалюються в межах роботи групи», – йдеться у повідомленні.

За словами Кравчука, на своїй посаді він робитиме все можливе для досягнення миру на Донбасі.

«Я, природно, думав над цим. Але коли я збагнув, що відбувається там, на Донбасі, коли наші молоді хлопці та дівчата вмирають, захищаючи землю, проливають кров удень і вночі, захищають незалежність і суверенітет України, я прийняв рішення: якщо зможу щось зробити, щоб пришвидшити мир на Донбасі, я це буду робити до останнього подиху. Ось чому я й погодився», – заявив Кравчук.

28 липня під час зустрічі з Зеленським Кучма повідомив, що йде з посади голови української делегації в ТКГ, яку вдруге очолив 3 червня 2019 року.

Глава держави подякував Кучмі та наголосив, що його робота в Мінському процесі була надзвичайно важливою та водночас складною, і зазначив, що з шаною та повагою ставиться до його рішення про припинення участі в діяльності ТКГ.

Кучма зауважив, що й надалі у разі потреби готовий ділитися досвідом і надавати консультації щодо кроків на шляху до встановлення миру.

Леонід Кучма і Володимир Зеленський Фото: president.gov.ua

29 липня Зеленський повідомив, що на посаду керівника української делегації в ТКГ є декілька претендентів. Зокрема, це віце-прем’єр-міністр – міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Олексій Резніков та перший президент України Леонід Кравчук. Також ведуться переговори з іншими кандидатами на цю посаду.

Леонід Кравчук у 1990–1991 роках був головою Верховної Ради України. Після проголошення незалежності України Кравчук переміг на перших президентських виборах і з грудня 1991 до липеня 1994 року був першим президентом України.

Нагадаємо:

  • У серпні 2016 року Леонід Кравчук заявив, що Мінські угоди – це шлях в нікуди, вони відіграли свою роль і потрібно ініціювати двосторонні переговори з Росією з питання мирного врегулювання на Донбасі. Він зазначив, що Мінські угоди не можуть вирішити питання територіальної цілісності України, повернення Донбасу і Криму.
  • 2 жовтня 2018 року другий президент України та представник України у ТКГ з мирного врегулювання ситуації на Донбасі Леонід Кучма завершив свою роботу на цій посаді. Його змінив Євген Марчук.
  • 3 червня 2019 року Кучма прийняв пропозицію президента Володимира Зеленського очолити українську делегацію у ТКГ в Мінську.