Сенат США розгляне законопроект про надання військової допомоги Україні на $300 млн щорічно

Новини
Конгрес США Фото: Facebook Embassy of Ukraine in the USA

Група сенаторів від Республіканської та Демократичної партій внесла в Сенат США (верхня палата Конгресу – ред.) законопроект про надання протягом п’яти років військової допомоги Україні на суму 300 млн дол. щорічно, в тому числі на придбання летальної зброї.

Про це повідомляє пресслужба Комітету Сенату США з міжнародних відносин.

Законопроект представили сенатори-демократи Боб Менендес, Кріс Мерфі і Джин Шахін, а також республіканці Джеймс Ріш, Роб Портман і Джон Баррассо.

Він передбачає виділення Україні щорічно 300 млн дол. на військову допомогу, в тому числі на надання летального зброї. Також сенатори пропонують виділяти 4 млн доларів на рік на підготовку українських офіцерів.

Крім того, законопроект повинен прискорити передачу Сполученими Штатами своїх надлишкових оборонних товарів Україні.

Документ також закликає Державний департамент США створити спільну робочу групу з європейським союзниками по Україні, яка буде надавати їй допомогу в економічній і політичній реформах.

Також сенатори вимагають призначити спеціального посланника для України, який буде служити сполучною ланкою з боку США в мирних переговорах в нормандському форматі і сприяти діалогу між чорноморськими країнами.

«США є найсильнішим прихильником України, але її потреби в безпеці продовжують рости під неослабним тиском з боку Москви. Двопартійний закон про партнерство в сфері безпеки в Україні дозволить вирішити ці проблеми шляхом значного збільшення довгострокової допомоги в області безпеки для наших партнерів в Україні, забезпечуючи при цьому відповідальність їх демократичних інститутів. Допомога США в забезпеченні безпеки для народу України – це те, що потрібно. Це допомагає просувати наші цінності і відповідає інтересам національної безпеки Сполучених Штатів. Цей законопроект показує, що наша прихильність безпеці України повинна бути незмінною і захищеною від політики. І я з нетерпінням чекаю можливості заручитися підтримкою цього найважливішого законодавства в Сенаті», – заявив сенатор Боб Менендес.

Нагадаємо:

  • 17 грудня 2019 року Сенат США схвалив законопроект про фінансування видатків на оборону на 2020 рік загальною сумою 738 млрд дол. Серед інших витрат документ передбачає виділення 300 млн дол. військової допомоги Україні, а також введення санкцій проти компаній, які будують газопровід «Північний потік-2».
  • 11 червня Конгрес США схвалив виділення Україні 250 млн дол. військової допомоги. У пакет включені засоби спостереження різних видів, кошти контрбатарейної боротьби, транспорт, медичне обладнання, системи забезпечення кібернетичної безпеки і протидії російській пропаганді та інше.