РФ розгорнула на кордоні з Україною дві нові армії й армійський корпус – глава СЗР

Новини
Фото: Thomas Peter

Росія розгорнула на кордонах з Україною та в окупованих районах Донбасу армійське угруповання чисельністю майже 80 тисяч осіб. Для тиску на Україну і Захід Кремль використовує майбутні вчення «Кавказ-2020», на яких відпрацьовуватиметься сценарії нападу на сусідні країни.

Про це пише в своїй статті для ZN.UA голова Служби зовнішньої розвідки (СЗР) Валерій Кондратюк

«Кремль розглядає власну армію як інструмент досягнення зовнішньополітичних амбіцій, тому наказ про вторгнення в іншу державу – для Москви питання лише часу і можливостей», – зазначив Кондратюк.

До згаданого російського угруповання входять дві армії, один армійський корпус. 20-та армія – вже практично сформована. Вона включає дві дивізії загальною чисельністю близько 24 тис. осіб; 8-ма армія – майже 45 тис. осіб з урахуванням 1-го і 2-го армійських корпусів на тимчасово окупованих територіях Донбасу. 22-й армійський корпус – об’єднання у складі берегових військ ВМФ РФ, налічує 9 тис. військовослужбовців. Ці підрозділи знайдуть повну оперативну готовність вже найближчим часом.

Рівень озброєння новітніми засобами в стратегічних ядерних силах РФ досяг 83%, у повітряно-космічних силах – 75%, у повітряно-десантних військах і військово-морських силах перевищив 63%, а у сухопутних військах – 50%. Рівень оснащеності сучасними засобами управління у військах становить 67%.

«Москва створює тривалі загрози, зокрема і розвитком нової військової бази біля кордонів України для постійної дислокації підрозділів новоутвореної 150-ї мотострілецької дивізії ЗС РФ», – констатує глава СЗР.

На навчаннях «Кавказ-2020» буде відпрацьовано сценарій нападу на сусідні країни. Загальна кількість військ, задіяних у вересневих маневрах, становитиме щонайменше 120 тис. військовослужбовців, 3 тис. бойових броньованих машин, близько 300 літаків, 250 вертольотів, 50 кораблів і до 5 підводних човнів.

Можливим сценарієм навчань є також використання військ для вирішення питання водопостачання тимчасово окупованого Криму. До анексії материкова Україна забезпечувала до 85% потреб Криму в прісній воді, тому потенційно ЗС РФ можуть під надуманим приводом здійснити марш-кидок вглиб території Херсонської області з метою встановлення контролю над дамбою Північно-Кримського каналу.

Як вказує глава СЗР, окупований півострів уже перетворений Росією у суцільну військову базу з готовою інфраструктурою для зберігання ядерної зброї. З 2016 р. активно відновлюється радянська інфраструктура зберігання і експлуатації ядерної зброї поблизу Феодосії (об’єкт «Феодосія-13») і Балаклави («Сопка»). Під військові цілі орієнтоване і розвиток транспортної інфраструктури півострова, а також її інтеграція в єдину транспортну систему РФ.

Нагадаємо:

  • 17 липня міністр оборони України Андрій Таран в ході виступу у Верховній Раді заявив, що зараз не виявлено ознак безпосередньої підготовки до активних бойових дій російських окупаційних військ поблизу адмінкордону Херсонської області з тимчасово окупованим Кримом.