Зараз немає ознак підготовки РФ до активних бойових дій біля Криму – Таран

Новини
Міністр оборони України Андій Таран Фото: Youtube RadaTVchannel

Зараз не виявлено ознак безпосередньої підготовки до активних бойових дій російських окупаційних військ поблизу адмінкордону Херсонської області з тимчасово окупованим Кримом.

Про це заявив міністр оборони України Андрій Таран 17 липня, в ході виступу у Верховній Раді під час години запитань до уряду, повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на трансляцію телеканалу «Рада».

«На цей час ознак безпосередньої підготовки до активних бойових дій російських окупаційних військ поблизу адміністративної межі Херсонської області з тимчасово окупованою територією Автономної Республіки Крим, не виявлено. На півострові не фіксуються дії зі створення ударних угруповань», – сказав Таран.

При цьому, наголосив він, пам’ятаючи про непередбачуваність рішень в першу чергу політичного керівництва Російської Федерації і військово-політичного керівництва ЗС Росії, Збройні сили України здійснюють певні заходи для запобігання і надання відповідної відсічі можливим діям з боку ЗС РФ.

Міністр вказав, що не може вдаватись в подробиці заходів, які стосуються вдосконалення інженерних загороджень, системи відеоспостереження, дій Військово-Морських Сил, Сил спеціальних операцій поблизу Криму та назвав лише загальні напрямки дій українських ЗС. Це, зокрема, посилення ведення розвідки, заходи з ротації військ, організація тісної взаємодії з Нацгвардією, Нацполіцією, СБУ, Держприкордонслужбою України.

«З огляду на зазначене, військові частини, підрозділи Збройних сил України, які виконують завдання у складі Операції об’єднаних сил та вздовж адміністративної кордону Автономної Республіки Крим, готові до адекватного реагування на існуючі виклики та загрози уздовж державного кордону України», – заявив він.

Водночас, вказав Таран, з урахуванням накопичення військ РФ біля південного кордону України під приводом підготовки до стратегічних навчань «Кавказ-2020» керівництвом Міністерства оборони і Збройних сил України планується в цей же час на останню декаду вересня проведення стратегічного командного штабного навчання «Об’єднані зусилля 2020».

За його словами, в рамках навчань планується перевірити спроможність Генерального штабу в новій J-структурі діяти відповідно до стандартів НАТО, здатність організовувати взаємодію з пунктами управління збройних сил НАТО.

«Планується проведення не лише командно-штабних навчань, а в рамках проведення всіх стратегічних командно-штабних навчань буде проведена перевірка бойової готовності, будуть проведені бойові стрільби зенітно-ракетними комплексами, з літаками Військово-Повітряних Сил, з певними підрозділами і військовими частинами сухопутних військ, а також інших військових формувань на наших полігонах, які розташовані на півдні України», – повідомив міністр.

Він додав, що в Міноборони також очікують, що представники країн НАТО зможуть взяти участь у цих навчаннях.

«На теперішній час нами поки що розробляється план. Після затвердження цього плану і замислу проведення навчання вони будуть відповідним чином затверджені. Ця асиметрична відповідь, за нашими оцінками, в першу чергу покаже готовність ЗСУ до надання достойної відсічі будь-яким спробам з боку РФ загострити ситуацію або почати масштабні бойові дії. Хоча в той же час ми не відмічаємо реальної бойової підготовки Збройних сил РФ до збройного наступу в період проведення навчань «Кавказ 2020»», – сказав Таран.

Нагадаємо:

  • Командувач Об’єднаних сил Збройних Сил України Сергій Наєв підтвердив, що в окупованому Криму знаходяться 32,5 тисячі солдатів російської армії, 200 бронемашин, 31 танк, 100 артилерійських систем, 34 вертольота, 63 літака, 684 одиниці військової техніки. При цьому сухопутне угруповання російських військових на півострові становить 11,5 тис. осіб.