Літак Путіна прибув до Криму, куди нещодавно приїхав Медведчук – ЗМІ

Новини

До окупованого Криму, куди кілька днів тому приїхав нардеп від “Опозиційної платформи-За життя” Віктор Медведчук, прибув літак з авіапарку президента РФ Володимира Путіна.

Про це свідчать дані сервісу FlightRadar, пише Бігус.інфо.

Літак ІЛ 96-300 з бортовим номером RA-96012 приземлився в аеропорту Сімферополя, куди він вилетів з Москви, близько двох годин тому.

За інформацією російських журналістів, цей літак належить до авіапарку Путіна. До 2003-го він був основним президентським літаком, наразі використовується в якості резервного.

День народження Медведчук зазначає 7 серпня.

За тиждень до свята він, разом з дружиною, приїхав у Крим. На територію окупованого півострова родина заїхала на авто, через пункт пропуску “Каланчак”.

За даними ЗМІ, в автівці, крім політика і його дружини, були тільки водій та два охоронці. За словами прессекретаря Медведчука, політик «перебуває у відпустці як народний депутат і відпочиває з сім’єю в Криму».

Сім’я кума президента Росії українського нардепа Віктора Медведчука володіє в Криму бізнесом, який з’явився там вже після російської анексії, та нерухомістю.

Як повідомляв Центр журналістських розслідувань в 2013 році, стіна забору, що відокремлює «особняк Медведчука» від дитячого протитуберкульозного санаторію імені Боброва (Алупка) помітно «підросла». На відео, наданому алупкінським блогером Сергієм Псарьовим видно, що висота огорожі збільшиться як мінімум удвічі, до п’яти метрів.

Після оприлюднення журналістського розслідування «Центру», прокуратура АРК подала позов про визнання незаконним та скасування договору оренди 0,70 га з ТОВ «Консул-Україна», оскільки земля була незаконно вилучена у дитячого протитуберкульозного санаторію імені Боброва. Прокуратурою заявлено 13 позовів про скасування держактів на ділянки, надані у власність громадянам на території дитячої оздоровниці. Крім того, Алупкінський міськрада за поданням прокуратури сам скасував свої рішення по 15 землевідведення. Всього ж в ході перевірки встановлено 49 фактів незаконного надання земельних ділянок на території санаторію імені Боброва.

В ЗМІ показували розкішну резиденцію Медведчуків біля Сімеїзу. У генплані, затвердженому вже окупованою владою Ялти, цей будинок позначений як «Палац Медведчука».

Кримська земля з декларації Медведчука та інших українських топ-політиків потрапляє в перелік територій, якими, згідно з указом президента Росії Володимира Путіна, не можуть володіти іноземні громадяни, про що писав ЦЖР. Російська влада зобов’язує продати ці ділянки громадянам РФ або російським компаніям, або вони можуть бути викуплені державою.

Журналісти також намагалися з’ясувати у Медведчука, якою в зв’язку з цим буде доля його родинного маєтку на кримському узбережжі, але він не відповів на запит.

Медведчук і його дружина з початку 2000-х є кумами Путіна і Світлани Медведєвої – дружини російського експрем’єр-міністра Дмитра Медведєва.

Щодо анексованого РФ Криму Медведчук каже так: «Згідно з чинним українським законодавством, Конституції, Крим – територія України, але де-факто це сьогодні Росія».

  • Голова політради партії ОПЗЖ і кум президента Росії Володимира Путіна Віктор Медведчук задекларував низку офшорних компаній, на які частково оформлений великий бізнес в Україні, до якого має стосунок олігарх Ігор Коломойський.