У Криму помер 95-річний кримськотатарський активіст Ільяс Джалілов

Новини

У Криму 5 серпня стало відомо про смерть 95-річного кримськотатарського активіста Ільяса Джалілова.

Про час та місце дженазе (похорон) наразі невідомо

Очільник Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров висловив співчуття родині Ільяса Джалілова. Він зазначив, що за паспортом йому було 95 років, але насправді — 97.

Незважаючи на вік, Ільяс Джалілов щороку знаходив у собі сили, аби взяти участь у сходженні на Чатир-Даг і пройти кілометри з національним прапором у руках. Він завжди був найстаршим учасником акції-реквієму до Дня пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу.

 

 

Ільяса Джалілова називали живим прикладом для нинішнього покоління кримських татар. До останніх днів він вів активний спосіб життя: брав участь у різноманітних заходах та мітингах, відвідував мечеть, зустрічався зі співвітчизниками, пише АТR.

  • В окупованому Криму ввечері 23 червня 2018 року в місті Старий Крим в результаті ДТП загинув ветеран національного руху кримських татар 77-річний Сервер Караметов. Незважаючи на свій вік і хворобу Паркінсона, Караметов завжди приходив на «суди» над кримськими татарами і підтримував сім’ї політв’язнів. Він сам став жертвою незаконного переслідування з боку окупантів.
  • 9 серпня 2017 року в Криму «суд» окупантів засудив до 10 діб арешту і 10 тисячам рублів штрафу 76-річного активіста Сервера Караметова, якого 8 серпня затримали російські силовики після того, як він вийшов на одиночний пікет до «Верховному суду Криму» на підтримку заступника глави Меджлісу Ахтема Чийгоза.