Уряд України до 30 серпня обмежив перетин КПВВ на адмінкордоні з Кримом

Новини
КПВВ «Чонгар» Фото: IPC-Генічеськ

Кабінет Міністрів України ухвалив рішення про тимчасові обмежувальні заходи щодо перетину контрольних пунктів в’їзду на тимчасово окуповану територію Автономної Республіки Крим і м. Севастополя та виїзду з неї.

У пояснювальній записці до розпорядження вказано, що наразі в Україні продовжує спостерігатися тенденція до зростання кількості випадків діагностування інфікування COVID-19, що обумовлює необхідність тимчасового припинення роботи контрольних пунктів в’їзду на тимчасово окуповану територію Автономної Республіки Крим і м. Севастополя та виїзду з неї, повідомляє прес-служба КМУ.

«Документ спрямований на запобігання поширенню на території України COVID-19 шляхом тимчасового припинення роботи відповідних контрольних пунктів.

Згідно з розпорядженням Кабінету Міністрів, тимчасово припиняється робота контрольних пунктів в’їзду/виїзду на тимчасово окуповану територію Автономної Республіки Крим і м. Севастополя з 08 год 00 хв 9 серпня 2020 року до 08 год 00 хв 30 серпня 2020 року, крім пропуску наступних категорій громадян України та членів їх сімей:

— місце проживання яких в установленому законом порядку зареєстровано в Автономній Республіці Крим або м. Севастополі, а також їх транспортних засобів, вантажів та іншого майна — на в’їзд на тимчасово окуповану територію АР Крим;

— місце проживання яких в установленому законом порядку зареєстровано за межами Автономної Республіки Крим або м. Севастополя та які дали згоду на самоізоляцію протягом 14 днів з використанням електронного сервісу «Дій вдома» з моменту перетину КПВВ, а також їх транспортних засобів, вантажів та іншого майна — на виїзд з тимчасово окупованої території АР Крим;

— осіб з метою забезпечення захисту національних інтересів або у зв’язку з виконанням міжнародних зобов’язань, представників дипломатичних установ та гуманітарних місій, що виїжджають з тимчасово окупованої території АР Крим, а також їх транспортних засобів, вантажів та іншого майна.

Також у розпорядженні зазначається, що виїзд з тимчасово окупованої території Автономної Республіки Крим і м. Севастополя інших категорій іноземців та осіб без громадянства здійснюється за погодженням з Міністерством з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій.

Виїзд з тимчасово окупованої території Автономної Республіки Крим і м. Севастополя та в’їзд на неї громадян України за наявності підстав гуманітарного характеру здійснюється за рішенням Голови Державної прикордонної служби за погодженням з Міністерством з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій», – йдеться в повідомленні.

8 серпня президент України Володимир Зеленський доручив уряду переглянути режим роботи контрольно-пропускних пунктів виїзду/в’їзду в окупований Крим. Доручення президент дав через стрімке зростання хворих коронавірусом в Україні.

Україна четвертий день поспіль оновлює антирекорд по захворюваності коронавірусом. За даними РНБО, за минулу добу в країні виявлено 1 489 нових випадків коронавірусної інфекції COVID-19.

За минулу добу в Криму зареєстровано 27 випадків коронавірусної інфекції. Всього на поточний період в Криму, за даними окупантів, зареєстровано 1437 випадків коронавірусної інфекції. 78 з них привезені з-за кордону, 112 – із РФ та виявлено по контакту з ними, видужали за весь період – 1038 осіб, померло 16 пацієнтів.

  • Правозахисники закликали владу забезпечити належним чином реалізацію процедури припинення самоізоляції осіб, які прибули з тимчасово окупованих територій Донбасу і Криму, в разі отримання негативного результату тестування на COVID-19 методом ПЛР. Вони вказують, що ухвалений Кабміном України механізм дострокового припинення самоізоляції не працює, а правила його функціонування є непрозорими.
  • З 1 серпня скасовується обов’язкова двотижнева самоізоляція для громадян, які в’їжджають на підконтрольну уряду України територію з тимчасово окупованих територій Донбасу і Криму. Особам, які перетинають КПВВ на лінії розмежування та адмінкордоні з півостровом, вже не потрібно буде встановлювати мобільно додаток «Дій вдома».