Правозахисники вказали Зеленському і Шмигалю на необгрунтоване закриття КПВВ на адмінмежі з Кримом

Новини
КПВВ «Каланчак» на адмінкордоні с Кримом Фото: dpsu.gov.ua

Правозахисники звернулись з відкритою заявою до президента Володимира Зеленського та прем’єр-міністра Дениса Шмигаля, в якій вказали на необґрунтованність рішення української влади про закриття до 30 серпня роботи КПВВ на адмінмежі з тимчасово окупованим Кримом.

Текст заяви опублікувала Кримська правозахисна група.

Як вказують правозахисники, при ухвалені 8 серпня на виконання доручення президента Кабміном рішення, яким на термін з 9 по 30 серпня фактично були відновлені березневі обмеження щодо перетину адмінкордону з Кримом, не було надано жодного публічного переконливого обґрунтування необхідності повернення обмежень перетину КПВВ для громадян.

«Обмеження були відновленні раптово та неочікувано, рівно через тиждень після того, які всі карантинні обмеження на перетин КПВВ з окупованим Кримом були зняті (зокрема, вимога проходити самоізоляцію протягом 14 днів з використанням електронного сервісу «Дій вдома»). Люди, які знаходяться на території півострова, мали менше доби на виїзд, що призвело до значних черг на КПВВ в ніч з 8 на 9 серпня», – йдеться в документі.

Також правозахисники зазначають, що урядом не визначений перелік підстав гуманітарного характеру, за наявності яких дозволений в’їзд/виїзд з окупованої території. На практиці це вже неодноразово призводило до конфліктів на КПВВ, суб’єктивної оцінки одних і тих самих обставин працівниками ДПСУ, і як результат – відмов у пропуску громадян України або тривалих очікувань на рішення щодо пропуску на території КПВВ або просто неба. Додатково процедура пропуску осіб через КПВВ ускладнюється тим, що здійснюється за рішенням голови Держприкордонслужби за погодженням з міністерством з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій. Окрім цього, такий порядок практично унеможливлює терміновий виїзд громадян з окупованої території. Через невизначеність законодавства запроваджені обмеження несуть ризик для проведення вступної кампанії для дітей та молоді з окупованого Криму, в рамках якої строк подачі документів для вступу закінчується 20 серпня.

«В умовах обмежень для в’їзду/виїзду на територію Криму, встановлених окупаційною адміністрацією Російської Федерації ще 18 березня, до 8 серпня Україна демонструвала зовсім інший підхід. Але наразі необгрунтоване, раптове рішення Уряду про обмеження можливості перетину КПВВ з тимчасово окупованою територією Криму створило ситуацію, коли громадяни України були ізольовані не лише державою-окупантом, але й власною державою попри заяви про реінтеграцію та підтримку зв’язків з мешканцями окупованих територій», – наголошують автори заяви.

Вони вважають, що обмежувальні заходи на перетин КПВВ з окупованим Кримом у такий спосіб є необгрунтованим та непропорційним обмеженням свободи пересування. Припинення роботи КПВВ позбавило громадян України, які проживають в окупованому Криму, доступу до освіти та медичної допомоги, призводить до роз’єднання сімей та інших значних негативних наслідків.

У зв’язку з цим правозахисники звернулись до президента і прем’єр-міністра України із закликом публічно пояснити причини надання доручення Кабміну щодо ухвалення рішення про відновлення обмежень щодо перетину адмінкордону з Кримом громадянами України а також невідкладно ухвалити зміни до нормативно-правових актів уряду задля визначення підстав гуманітарного характеру, наявність яких надає дозвіл на перетин адмінмежі з півостровом.

Заяву підписали Кримська правозахисна група, Центр прав людини ZMINA, ГО «Донбас SOS», Благодійний фонд «Восток SOS», ГО «КРИМ SOS», ГО «Регіональний центр прав людини», ЦГП «Альменда», БФ «Стабілізейшен Суппорт Сервісез», Громадський холдинг «ГРУПА ВПЛИВУ».

Нагадаємо:

  • 8 серпня Кабмін України прийняв рішення з 9 до 30 серпня тимчасово обмежити роботу контрольних пунктів в’їзду-виїзду на адмінкордоні з тимчасово окупованих Кримом в зв’язку з ростом числа випадків діагностування інфікування COVID-19 на півострові.
  • У ніч на 9 серпня на українських КПВВ з боку окупованого Криму утворилася черга в кілька сотень людей на виїзд з півострова. Люди поспішали виїхати з Криму до початку дії рішення Кабміну про тимчасове закриття КПВВ.
  • Представництво президента України в АРК опублікувало перелік можливих гуманітарних підстав для перетиу КПВВ на адмінкордоні з Кримом. Рішення про перетин КПВВ з гуманітарних підстав приймається Держприкордонслужбою за погодженням з Міністерством з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій.