У трьох районах Криму воду почнуть подавати за графіком через посуху

Новини
Обміліле Сімферопольське водосховище, 25.06.2020 Фото: RFE/RL

В Сімферополі, в Сімферопольському і Бахчисарайському районах окупованого Криму з 24 серпня обмежать подачу води через посуху. Окупаційна влада планує встановити біля соціальних об’єктів і в житлових мікрорайонах міста понад 230 накопичувальних баків для води. Обмеження будуть вводити в три етапи.

Про це повідомив керівник ГУП «Вода Криму» Володимир Баженов.

«24 серпня – відключення гарячої води та зниження споживання холодної. З 31 серпня – майже все місто на графіку. З 7 вересня – третій етап. Графік подачі скорочується, де було 4 години на добу – стане 3 або 2. Де буде дворазова – перейде на один раз», – розповів Баженов.

Як повідомлялось, російські вчені спрогнозували влітку 2020 року посуху і низькі рівні води у водосховищах і річках на території окупованого Криму.

В Криму річки Альма і Чорна знаходяться на межі пересихання: сильні дощі та зливи не сприяли поліпшенню гідрологічної обстановки в басейнах більшості річок.

Нагадаємо:

  • Після окупації Криму Україна в квітні 2014 року року перекрила надходження води на півострів з річки Дніпро через Північно-Кримський канал, який забезпечував до 85% його потреб в прісній воді. Для забезпечення водою господарств Херсонської області та недопущення її перетоку на окуповану територію півострова канал перегородили тимчасовою дамбою із мішків з піском. У Криму склалася критична ситуація з водопостачанням окремих міст, а також з організацією зрошення і поливу на землях сільськогосподарського призначення.
  • На думку кримських вчених, регіональних чиновників і аграріїв альтернативи Північно-Кримському каналу для виробництва якісної сільськогосподарської продукції та збереження екологічного балансу грунтів не існує.
  • У квітні 2020 року так званий «глава Криму» Сергій Аксенов закликав жителів окупованого півострова економити воду.
  • Заступник директора Інституту водних проблем і меліорації НААН України Михайло Яцюк вважає, що заходи, які вживає «влада» окупованого Криму для економії води, не врятують ситуацію з зневодненням півострова. Навесні було мало опадів і решту запасів води в Криму доведеться «розтягувати».