У Криму розпочався перший етап обмеження подачі питної води

Новини

В окупованому Криму з 24 серпня почався перший етап обмежень водопостачання. Графіки подачі питної води введені в Сімферополі і ще 39 населених пунктах Сімферопольського і Бахчисарайського районів у зв’язку з обмілінням трьох водосховищ: Аянського, Партизанського і Сімферопольського – їх наповнення становить від 19 до 51%.

За інформацією «глави адміністрації Сімферополя» Олени Проценко, в місті передбачається перехід на графік подачі питної води в ранкові та вечірні години для економії в період дефіциту, який виник через посуху, повідомляє агентство ТАСС.

«Перший етап: в ніч з 23 на 24 серпня добовий відбір води знизиться до 140 тис. кубометрів. Гаряче водопостачання буде припинено. Другий етап: з 31 серпня по 7 вересня відбір води зменшиться до 120 тис. кубометрів на добу. Буде введена подача води за графіком. Третій етап настане 7 вересня. Подача води знизиться до 100 тисяч кубометрів на добу і буде здійснюватися по годинах – вранці і ввечері», – написала Проценко в соцмережі «ВКонтакте».

Вона додала, буде організовано підвезення води автоцистернами в житлові райони Сімферополя.

Президент Кримської академії наук, доктор геолого-мінералогічних наук Віктор Тарасенко повідомив ТАСС, що обмеження водопостачання в Сімферополі і ряді населених пунктів Сімферопольського і Бахчисарайського районів можуть тривати до весни 2021 року, якщо не буде продуктивних опадів восени і взимку. Він пояснив, що Крим зараз перебуває в самому посушливому етапі циклу, який повторюється кожні 7-10 років.

Синоптики прогнозують, що посушлива погода в Криму збережеться до жовтня-листопада. Встановлюється антициклон, з понеділка на півострів повертається спека до +32 градусів і до кінця серпня дощів не передбачається. Вересень традиційно сухий в Криму, циклони минають півострів. Їх активність можлива лише глибокої осені.

Як повідомлялось, з 24 серпня в Сімферополі, в Сімферопольському і Бахчисарайському районах окупованого Криму обмежать подачу води через посуху. Окупаційна «влада» планує встановити біля соціальних об’єктів і в житлових мікрорайонах міста понад 230 накопичувальних баків для води. Обмеження будуть вводити в три етапи.

Нагадаємо:

  • Після окупації Криму Україна в квітні 2014 року року перекрила надходження води на півострів з річки Дніпро через Північно-Кримський канал, який забезпечував до 85% його потреб в прісній воді. Для забезпечення водою господарств Херсонської області та недопущення її перетоку на окуповану територію півострова канал перегородили тимчасовою дамбою із мішків з піском. У Криму склалася критична ситуація з водопостачанням окремих міст, а також з організацією зрошення і поливу на землях сільськогосподарського призначення.
  • На думку кримських вчених, регіональних чиновників і аграріїв альтернативи Північно-Кримському каналу для виробництва якісної сільськогосподарської продукції та збереження екологічного балансу грунтів не існує.
  • У квітні 2020 року так званий «глава Криму» Сергій Аксенов закликав жителів окупованого півострова економити воду.
  • Заступник директора Інституту водних проблем і меліорації НААН України Михайло Яцюк вважає, що заходи, які вживає «влада» окупованого Криму для економії води, не врятують ситуацію з зневодненням півострова. Навесні було мало опадів і решту запасів води в Криму доведеться «розтягувати».