Резніков нагадав, як переселенцям проголосувати на місцевих виборах

Новини

Переселенці для голосування на місцевих виборах 25 жовтня мають до 10 вересня звернутися до органу ведення Реєстру виборців за новою виборчою адресою. Процедура не складна, передбачає ряд дій, в тому числі надання документів.

Про це розповів віцепрем’єр-міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Олексій Резніков у програмі «5 питань на злобу дня» на телеканалі «Дом».

«Україна пішла шляхом того, що сьогодні внутрішньо переміщені особи – це, ще раз повторюся, близько 1,5 млн осіб населення України, повинні мати право сказати своє слово. Тому що це основа демократії, це одна з основоположних свобод людини, передбачених Конституцією, – формувати органи влади, які впливають на їхнє життя. Відповідно, місцеві ради, голови місцевих селищних, сільських, міських рад. В першу чергу, це ваш паспорт, ваше свідоцтво внутрішньо переміщеної особи, і найголовніше – документи, що підтверджують, що ви законно перебуваєте в тому чи іншому місці, де ви маєте намір проголосувати на місцевих виборах – місто, село, селище тощо. Тому що потрібно прив’язатися до того місця, де ви хочете обрати свого міського голову, своїх депутатів. А може, ви маєте намір балотуватися в списках однієї з політичних сил, що беруть участь у цих місцевих виборах», – зазначив міністр.

Резніков впевнений, що внутрішньо переміщені особи мають право як вибирати, так і бути обраними.

«Вони також можуть і хочуть реалізувати своє право обиратися і бути обраними та обирати, в тому числі на місцевих виборах. Оскільки таке право на виборах президента було відновлено, вони вже голосували на місцях тимчасової реєстрації, вони це зробили, свій голос реалізували, – пояснив віцепрем’єр. – Вони працюють, вони платять податки, від усіх їхніх зарплат відраховується відповідний податок, і багато іншої користі вони приносять. Так чому ж їм не дати таку можливість, наповнюючи своєю працею, своїми зусиллями, своєю енергією місцеві громади, в тому числі не взяти участь у голосуванні?»

Зокрема, за його даними, тільки в Харківській області близько 150 тисяч внутрішньо переміщених осіб, а це 10% від загального числа переселенців.

  • 11 червня Центральна виборча комісія затвердила порядок визначення виборчої адреси виборця, який не має зареєстрованого місця проживання. Новий порядок регулює можливість голосування виборців як на всеукраїнських, так і на місцевих виборах, для тих категорій виборців, які з певних причин не мали можливості зареєструватися за місцем проживання. Таким чином, проголосувати на місцевих виборах зможуть і переселенці. Відповідна постанова ЦВК набрала чинності з 1 липня 2020 року.
  • З 1 липня переселенці з Донбасу і Криму вже можуть подавати заявку на зміну місця голосування на місцевих виборах. Правозахисники підготували покрокову інструкцію для внутрішньо переміщених осіб (ВПО), яким чином це можна зробити.
  • До 9 вересня громадяни України можуть змінити виборчу адресу онлайн для участі у голосуванні на місцевих виборах.
  • Верховна Рада призначила вибори до місцевих органів влади в Україні на 25 жовтня 2020 року. На окупованих територіях Криму і Донбасу місцеві вибори проводитись не будуть до припинення військової агресії Росії, виведення незаконних збройних формувань, відновлення контролю над державним кордоном України та відновлення конституційного ладу та правопорядку на цих територіях.
  • У 2020 році Верховна Рада прийняла зміни до виборчого кодексу. Голосування на місцевих виборах, що відбудуться в жовтні, проходитиме за відкритими списками. І вперше в них зможуть взяти участь переселенці з окупованих районів Донецької та Луганської областей, а також з Криму.  Детальніше читайте в матеріалі ЦЖР Місцеві вибори і переселенці: вперше у новій громаді.