В організмі Навального виявили сліди отрути з групи «Новачок» – представник уряду ФРН

Новини
Алексей Навальный fedpress.ru

Лабораторія Бундесверу знайшла в організмі російського опозиціонера Олексія Навального сліди отрути з групи «Новачок».

Як пише Reuters, таку заяву зробив представник уряду Німеччини. Цю інформацію підтвердила і канцлер Німеччини Ангела Меркель.

Берлін проінформує ЄС і НАТО про нові дані про те, що сталося з Навальним і викличе посла РФ в Німеччині для бесіди про ситуацію з політиком. За словами представників німецького уряду, подальші кроки ФРН і партнерів в світлі нових даних залежатимуть від реакції Москви.

«Берлін не проінформував Москву про свої висновки про отруєння Навального «Новачком», у Росії немає таких даних», – сказав прессекретар Володимира Путіна Дмитро Пєсков в інтерв’ю РІА Новини.

У МВС Росії стверджують, що не знайшли ознак навмисного отруєння Олексія Навального. Про це агентству ТАСС повідомило джерело в силових структурах. Дослідча перевірка проводиться за статтею про умисне заподіяння тяжкої шкоди здоров’ю. Співрозмовник агентства нагадав, що термін перевірки подовжено на 30 днів – до 20 вересня.

Лабораторія Бундесверу, що досліджувала проби російського опозиціонера Олексія Навального, сертифікована Організацією із заборони хімічної зброї (ОЗХЗ), мета лабораторії – медичний захист громадян ФРН. Про це заявила голова Міноборони Німеччини Аннегрет Крамп-Карренбауер, пише Інтерфакс-Україна.

«Інститут фармакології і токсикології Бундесверу – це дослідна установа, підвідомча міністерству оборони ФРН. Він є німецьким спеціалізованим центром медичного захисту від хімічної зброї та сертифікованою лабораторією Організації із заборони хімічної зброї. Робота цієї лабораторії і мета роботи інституту – медичний захист від хімічної зброї військових і цивільних осіб Німеччини», – заявила Крамп-Карренбауер журналістам у Берліні в середу.

20 серпня 2020 року засновника Фонду боротьби з корупцією Олексія Навального госпіталізували в несвідомому стані з підозрою на отруєння.

Про це повідомила прес-секретар політика Кіра Ярмиш.

«Олексій як і раніше без свідомості, його підключили до апарату штучної вентиляції легенів. Він в комі у важкому стані. У лікарню на нашу вимогу викликали поліцію », – повідомила вона.

За словами Ярмиш, Навальному стало погано в літаку, коли він летів з Томська в Москву. Літак екстрено сів у Омську, Олексія Навального на швидкої відвезли в лікарню швидкої допомоги №1. Там РІА Новини сказали, що Навальний знаходиться у важкому, але стабільному стані.

Пізніше прес-секретар додала, що Навального, ймовірно, отруїли чимось, підмішаним в чай. «Це було єдине, що він пив з ранку. Лікарі кажуть, що токсин швидше всмоктався через гарячу рідину. Зараз Олексій без свідомості», – повідомила вона.

26 серпня 2019 року США запровадила санкції щодо РФ у зв’язку зі зв’язком бившого подвійного агента Сергія Скрипаля та його дочери Юлії в британському Солсбері.

Нагадаємо:

  • У серпні 2018 року набрав чинності перший пакет санкцій США проти Росії через отруєння Скрипалів. Він передбачає заборону постачання продукції подвійного призначення.
  • 4 березня 2018 року Скрипаля і його дочку Юлію шпиталізували у британському Солсбері із сильним отруєнням. За даними слідства, Скрипалів отруїли нервово-паралітичною речовиною «Новічок» російського виробництва.
  • У вересні 2018 року британські правоохоронці оприлюднили дані щодо двох підозрюваних в отруєнні– Руслана Боширова й Олександра Петрова. Незабаром група Bellingcat встановила реальні особи отруйників: полковника ГРУ Генерального штабу ЗС РФ Анатолія Чепіги («Боширов») і військового медика ГРУ Олександра Мішкіна («Петров»). Майже через рік після отруєння Bellingcat повідомила справжнє ім’я і походження співробітника ГРУ, який працював на міжнародному рівні під прикриттям під псевдонімом «Федотова Сергія В’ячеславовича». Справжнє ім’я «Федотова» — Денис В’ячеславович Сергєєв. Він є високопоставленим офіцером ГРУ і випускником Військово-дипломатичної академії Росії.