«Чорноморнафтогаз» у 2021 році може подвоїти видобуток газу на Стрілковому родовищі на шельфі Азовського моря

Новини
Петро Жукуляк, геолог та представник ДАТ «Чорноморнафтогаз» Фото: investigator.org.ua

ДАТ «Чорноморнафтогаз» після нарощування видобування газу із нової свердловини на Стрілковому родовищі, пробуреної на Арабатській стрілці у серпні цього року, зможе подвоїти видобуток і безперебійно забезпечувати потреби споживачів Генічеського регіону. У державній компанії групи «Нафтогаз України» планують буріння ще трьох свердловин на Стрілковому родовищі газу на шельфі Азовського моря. Минулого року «Чорноморнафтогаз» видобув на Стрілковому родовищі 8,9 млн кубометрів газу. Видобуток  з нової свердловини у наступному році планують довести до 20 тисяч кубометрів на добу. 

Про це Центру журналістських розслідувань повідомив Петро Жукуляк, геолог і представник ДАТ «Чорноморнафтогаз» у проекті з будівництва нової свердловини на Стрілковому родовищі. 

«Початкові оперативні дослідження показали, що свердловина буде давати десь 8-10 тисяч кубічних метрів на добу на початковому режимі експлуатації. А в подальшому, з нарощуванням видобутку – до 20 тисяч», – повідомив Петро Жукуляк.

Збільшення видобутку газу  з нової свердловини №87 Стрілкового родовища планують досягти поступово, орієнтовно, це буде у першій половині наступного року. Разом з тим, фахівці «Чорноморнафтогазу» вважають потрібним продовжувати буріння нових свердловин на цьому родовищі, аби забезпечити оптимальний режим роботи колектора. 

«Однозначно потрібно (бурити – ред.), тому що дана свердловина як пілотний проект показала, що продукція є. А нарощення продукції у даному випадку можливе тільки бурінням наступних свердловин. Для даного типу колектора це буде оптимальний режим роботи, щоб свердловина довго і стабільно давала такий дебіт з покращенням видобутку. Кілька таких свердловин забезпечать більший приріст в загальному по Стрілковому родовищу», – вважає Петро Жукуляк. 

Центр журналістських розслідувань у матеріалі «Стрілкове. Відродження «Чорномонафтогазу» зазначає, що загалом невеликі обсяги газу, які в «Чорноморнафтогазі» планують уже в цьому році отримати з нової свердловини, виглядають інакше при порівнянні з іншими цифрами. 

«Цифри люблять порівняння. Багато це чи мало – видобувати з нової свердловини 10 тисяч кубометрів газу на добу цього року? Згадаємо, як раніше Путін з Аксеновим бучно піарились на поставці газу у «замерзаючий Генічеськ». За тиждень у січні 2016 року, за словами  «голови Криму» Сергія Аксенова, з окупованого Криму перекачали 33 тисячі кубометрів  газу. Тобто, це обсяг лише триденного видобутку із нової свердловини на Стрілковому на початковому етапі, або ж 1,5 днів, коли видобуток зросте до 20 тис. кубометрів!», – йдеться в матеріалі ЦЖР.

Нагадаємо:

  • Нова свердловина №87 на Стрілковому газовому родовищі (шельф Азовського моря, Херсонська область) була пробурена у липні 2020 року уперше з 1983 року. Замовник – ДАТ «Чорноморнафтогаз» (група «Нафтогаз Україна»), виконавець – Стрийське бурове управління «Укбургаз» (філія АТ «Укргазвидобування). 
  • Стрілкове газове родовище – єдине, яке залишилось у експлуатації ДАТ «Чорноморнафтогаз» після того, як у 2014 році всі його активи та родовища були захоплені РФ під час окупації АР Крим та Севастополя. У березні 2014 року російські військові десантувались на Арабатську стрілку і захопили газовий промисел «Чорноморнафтогазу», який звільнили тільки грудні 2014 року, при цьому було демонтоване і вивезене до окупованого Криму обладнання бурової установки. 
  • З 2014 по 2017 рік видобутком газу на Стрілковому родовищі займалось ПрАТ «Пласт», що опосередковано належить ексднардепу Олександру Онищенку. У 2017 році «Чорноморнафтогаз» у судовому порядку розірвав угоду про спільну діяльність з компанією «Пласт», яка була підписана вже після захоплення Криму РФ.