«Чорноморнафтогаз» планує запустити нову свердловину на Стрілковому родовищі газу до початку опалювального сезону

Новини
Продування свердловини №87 на Стрілковому родовищі Фото: investigator.org.ua

Компанії групи «Нафтогаз України» достроково  завершили буріння нової свердловини на Стрілковому газовому родовищі на Арабатській стрілці на Херсонщині і отримали приплив газу, який дозволить покрити зимовий дефіцит газу для споживачів міста Генічеська та Генічеського району, що виникав у минулі морозні роки. ДАТ «Чорноморнафтогаз» планує за два місяці почати видобуток із нової свердловини. На початковому режимі експлуатації  свердловина даватиме до 10 тисяч кубічних метрів газу на добу, з подальшим нарощуванням видобутку до 20 тис. кубометрів. 

Про буріння нової свердловини для збільшення видобутку газу на Стрілковому родовищі та плани ДАТ «Чорноморнафтогаз» щодо  забезпечення населення Генічеського регіону блакитним паливом йдеться у випуску програми «Питання національної безпеки з Валентиною Самар» (проєкт Центру журналістських розслідувань), знімальна група якої першою побувала на місці нової свердловини. 

Нова експлуатаційна свердловина на Стрілковому родовищі була пробурена вперше з 1983 року. На відміну від своїх попередниць свердловина №87 знаходиться не в Азовському морі, а на суші – посередині коси Арабатської стрілки. Бурильні роботи на замовлення  «Чорноморнафтогазу» виконало Стрийське управління «Укрбургаз», що є філією АТ «Укргазвидобування». Фахівці називають свердловину складною, але закінчили роботи достроково. 

«Свердловина була забурена 21 липня, закінчена терміном у 27 днів. Складність свердловини полягала в тому, що її вперше бурили під кутом у 81 градус. Наше завдання було з берега потрапити в море. Можна сказати, ми з такою складністю зустрілись вперше. Наразі свердловина №87 передається замовнику – «Чорноморнафтогазу», і, я думаю, що цього року вона вже буде працювати і давати газ для України», – сказав Олег Вітів, начальник бурової установки «Укрбургазу».

Геолог Петро Жукуляк як представник «Чорноморнафтогазу» супроводжує проект будівництва нової свердловини. Він говорить, що своє завдання вона виконала: «Продуктивний горизонт розкритий по стволу порядка 140 метрів, випробуваний і отриманий промисловий проплив газу, який і очікувався. Зараз свердловина знаходиться ще у випробуванні, йде очищення від фільтрату бурового розчину, і будуть проведені газодинамічні дослідження, де визначиться кінцевий робочий дебіт, з урахуванням можливостей продуктивного пласта».

За його словами, оперативні дослідження показали, що на початковому режимі експлуатації  свердловина даватиме до 10 тисяч кубічних метрів газу на добу, з подальшим нарощуванням видобутку до 20 тис. кубометрів. 

Світлана Нєжнова, голова правління «Чорноморнафтогазу вважає реальним запустити свердловину в експлуатацію уже до початку опалювального сезону і забезпечити безперебійне постачання газом населення Генічеського регіону.

«Перший напрямок нашої відповідальності – обслуговування Генічеська та Генічеського району. Тому що ми усі розуміємо, що це єдине родовище, яке забезпечує цей регіон, і наразі ще не побудовано газопровод, який би з’єднав ці регіони з магістральним газопроводом. Другий напрямок – це відповідальність за «Чорноморнафтогаз», нам було важливо отримати цей газ як додатковий дохід підприємства», – зазначила Нєжнова.

Як повідомлялось, 14 липня  2017 року Госпсуд Київської області повністю задовольнив позов Генпрокуратури і визнав недійсним договір між ВАТ «ДАТ «Чорноморнафтогаз», яке після окупації Криму Росією було тимчасово перереєстровано в Києві, і ПрАТ «Пласт» про спільну діяльність з видобутку газу на морських родовищах Архангельське і Стрілкове. Договір був підписаний, коли «Чорноморнафтогаз», морські платформи і родовища вже були захоплені російськими окупантами. Під контролем України залишилося тільки Стрілкове родовище, де до квітня 2017 року видобуток вів «Пласт» екснардепа Олександра Онищенка.

Нагадаємо:

  • На початку січня 2016 року у Генічеську стався газовий колапс: температура повітря впала до критичних для міста мінус 15, і тиск в трубах зійшло нанівець. Чотири доби близько двох тисяч жителів залишалися без газу. До анексії Криму газ, що видобувається на родовищі Стрілкове поблизу Арабатської стрілки, взимку подавався в Генічеськ з Глібовського газосховища на півострові, яке було захоплено окупантами.
  • У жовтні 2016 року внаслідок зниження тиску газу без газопостачання залишилося близько 4 тисяч абонентів Генічеська, а також 2 тисячі абонентів населених пунктів Стрілкове і Щасливцеве.
  • 23 грудня 2016 року віце-прем’єр-міністр України Володимир Кістіон повідомив, що будівництво газопроводу «Асканія-Нова – Генічеськ» на Херсонщині розпочнеться в 2017 році і обійдеться орієнтовно в 220-240 млн. грн. У лютому 2017 року було оголошено тендер на розробку проектно-кошторисної документації магістрального газопроводу «Асканія-Нова – Генічеськ». Приступити до будівництва об’єкта в Херсонській ОДА планували в 2017 році.
  • У вересні 2019 року у Херсонській облдержадміністрації заявили, що питання будівництва у Херсонській області газопроводу «Асканія-Нова – Генічеськ», який має вирішити проблему постійного газопостачання Генічеська, залишається відкритим.