Відповідальність за злочини священиків УПЦ МП в Криму несе її предстоятель Онуфрій – митрополит ПЦУ Климент

Новини
Митрополит Сімферопольский і Кримський ПЦУ Климент Фото: investigator.org.ua

Архієпископ Сімферопольський і Кримський Лазар Української православної церкви Московського патріархату має угоду з керівництвом Чорноморського флоту РФ, а очільник УПЦ МП митрополит Онуфрій несе пряму відповідальність за участь священиків його церкви в окупації Криму Росією, стверджує митрополит Сімферопольський і Кримський Православної церкви України Климент.

Про це митрополит Климент повідомив у програмі «Питання національної безпеки» (проект Центру журналістських розслідувань, ефір ТРК Чорноморська).

Він назвав російською провокацією візит до підконтрольної території України та висвячення синодом УПЦ МП у сан єпископа благочинного монастирів Криму, архімандрита Калинника (в миру Костянтин Чернишов), який брав участь у діяльності «Самооборони Криму» та окупації півострова в лютому-березні 2014 року. 

«Що стосується Калинника – це була професійна провокація, яка російській стороні вдалася. Якщо згадати час, коли його висвячували на єпископа, він якраз співпав із приїздом в Україну пана Помпео (Майк Помпео, державний секретар США – ред.). Якби цього Калинника не допустили в Україну, то російська сторона розкричала на весь світ, що порушується релігійне право бідної московської церкви в Україні. Впустили – запобігли скандалу, але маємо результат – висвята цього священнослужителя на єпископа», – сказав Климент.

Єпископ Бахчисарайський УПЦ МП Калинник (Чернишов) Фото: Facebook Євстратій Зоря

Він додав, що священиків, які дієво підтримали окупацію у 2014 році, в Криму багато. Також, за словами Климента, він має документальні підтвердження укладеної між митрополитом Симферопольским і Кримським УПЦ МП Лазарем та Чорноморським флотом РФ угоди. 

«Між митрополитом Лазарем і керівництвом Чорноморського флоту підписано угоду. Цю угоду ми дістали на судовому процесі, коли в Сімферополі судилися за церкву в Перевальному, яка відійшла священнослужителям Московського патріархату. Ця угода в нас є. Копія цієї угоди знаходиться на території України. Але, на превеликий жаль, ця тема замовчується. Українська влада цю тему ігнорує, і українська православна церква (УПЦ МП – ред.) цим користується», – сказав Климент. 

Коментуючи публікацію «Вежливые батюшки» видання «Медуза» про участь Російської православної церкви (РПЦ) у подіях 2014 року в Криму, митрополит Климент наголосив, що відповідальність за участь священиків УПЦ МП, яка підпорядкована РПЦ, у злочинах окупації несе особисто предстоятель УПЦ МП Онуфрій. 

Російські військові в храмі Андрія Первозванного УПЦ МП в Керчі, 1 березня 2014 р. Фото: Facebook Константин Ходаковский

«Митрополит Онуфрій повинен розуміти, що він як глава церкви несе відповідальність за ті злочини, в яких беруть участь священнослужителі його церкви. Якщо він не хоче, щоб ця інформація була оприлюднена – а він як керівник не хоче, бо йому весь час треба доказувати, що він є представник української церкви, який ніякого відношення не має до РПЦ і до того, що відбувається в Криму. Та він як керівник церкви дає відповідні доручення і Лазарю, і Платону (митрополит Феодосійський и Керченський  УПЦ МП – ред.), і всім тим нововисвяченим єпископам, які знаходяться там. І хай митрополит Онуфрій дасть оцінку діям своїх підлеглих на території Криму – ось це цікаво, яка його позиція!» – заявив митрополит Климент.

Нагадаємо:

  • 28 червня 2019 року «Арбітражний суд Республіки Крим» зобов’язав Кримську єпархію ПЦУ (раніше УПЦ КП – ред.) передати будівлю єдиного в Сімферополі кафедрального собору святих Володимира і Ольги «міністерству майнових і земельних відносин Криму», робітники якого вже почали будівельні роботи в будівлі без відома єпархії.
  • Окупанти в Криму 23 липня 2020 року, в день свята 20-річчя хіротонії (посвята в духовний сан) і служіння на кримській кафедрі послали архієпископу Сімферопольському і Кримському ПЦУ Клименту припис з вимогою знесення українського православного храму в Євпаторії.
  • 9 серпня 2020 року предстоятель Православної церкви України, митрополит Епіфаній в Михайлівському соборі в Києві оголосив про возведення керівника Кримської єпархії ПЦУ, архієпископа Климента в сан митрополита.