Ми знаємо, що третина з 1,5 млн зареєстрованих переселенців живуть в ОРДЛО і їх цікавить тільки пенсія – Резніков

Новини
Віце-прем’єр-міністр - міністр з питань реінтеграції ТОТ Олексій Резніков Фото: mtot.gov.ua

За даними Мінреінтеграції, третина з півтора мільйонів зареєстрованих в Україні внутрішньо переміщених осіб (ВПО) до сих пір живуть на непідконтрольній українському уряду території Донбасу і їх цікавить лише питання отримання українських пенсій. Планові виплати жителям окупованих територій зі статусом ВПЛ складають 3-3,5 млрд грн в місяць.

Про це в інтерв’ю виданню «Факти» заявив віце-прем’єр-міністр – міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Олексій Резніков.

«Я хотів би підкреслити, що не всі з цих півтора мільйонів внутрішньо переміщених осіб (на жаль, так їх називає закон, але ми завжди між собою щиро говоримо – «вимушено переміщені», адже люди були змушені тікати від цієї війни) насправді є переміщеними. Точно знаю, що близько півмільйона, давайте дивитися правді в очі, живуть по сей день на непідконтрольних територіях», – сказав Рєзніков.

Він вказав, що в основному це пенсіонери.

«Я їх не засуджую ні в якому разі, оскільки розумію, що їм ніде тут жити, що хтось ніколи не кине свій будинок, свій город, политий потом, своїх родичів. Мої друзі, ваші колеги з Донецька і Луганська, кажуть про мам і бабусь: «Вона ніколи не переїде». Так що ця категорія насправді не є ВПЛ. Юридично – так, практично ж – ні. Ми закриваємо на це очі», – додав міністр.

При цьому він зазначив, що Україна має виплачувати пенсію всім своїм пенсіонерам.

«Згоден, держава повинна платити пенсію всім своїм пенсіонерам, де б вони не були. Це абсолютно нормальний підхід. Але я зараз змушений виходити з даностей, які є, і змушений їх пріоритезувати. Так ось, з півтора мільйонів підшефних нашого міністерства 500 тисяч живуть в ОРДЛО і їх цікавить тільки пенсія. Ми вже порахували, скільки людей приїде за пенсіями після відновлення роботи КПВВ, коли завершиться карантин. Станом на червень в реєстрі значилося 272 тисячі чоловік. Близько 3-3,5 мільярдів гривень в місяць складають планові виплати тим, хто сьогодні знаходиться на непідконтрольних територіях», – підкреслив Резніков.

Як повідомлялось, Резніков проінформував, що після офіційного скасування карантину в Україні у пенсіонерів, які проживають на окупованій частині Донбасу зі статусом ВПЛ, буде місяць на ідентифікацію в Ощадбанку. Банк депонує їх кошти і виплатить відразу ж, як тільки вони звернуться до відділення.

Нагадаємо:

  • У міжнародній правозахисній організації Human Rights Watch заявили, що введені Кабміном України карантинні заходи при перетині лінії розмежування на Донбасі, зокрема, проходження обов’язкової двотижневої самоізоляції з установкою мобільного додатка «Дiй вдома» при проходженні КПВВ, блокували доступ до пенсій для жителів непідконтрольних територій. Уряд повинен знайти альтернативні способи забезпечення безпеки під час пандемії, щоб люди могли отримати доступ до соціальних та інших виплат, вважають правозахисники.
  • В Мінсоцполітики заявляють, що ситуація з виплатою пенсій жителям окупованого Донбасу залишається на тому ж рівні – влада України не маює доступу і, відповідно, ніякої можливості здійснювати виплати на територіях окремих районів Донецької та Луганської областей. Для отримання пенсії житель непідконтрольної території має зареєструватися на підконтрольній території як внутрішньо переміщена особа (ВПО) і встати на облік у Пенсійному фонді.