Введені Кабміном карантинні заходи при перетині КПВВ блокували доступ до пенсій для жителів Донбасу – Human Rights Watch

Новини
КПВВ «Станиця Луганська», Луганська область Фото: vostok-sos.org

Введені Кабміном України карантинні заходи при перетині лінії розмежування на Донбасі, зокрема, проходження обов’язкової двотижневої самоізоляції з установкою мобільного додатка «Дiй вдома» при проходженні КПВВ, блокували доступ до пенсій для жителів непідконтрольних територій. Уряд повинен знайти альтернативні способи забезпечення безпеки під час пандемії, щоб люди могли отримати доступ до соціальних та інших виплат.

Про це заявила міжнародна правозахисна організація Human Rights Watch.

Як вказують правозахисники, незважаючи на оголошене Кабміном скасування з 1 серпня обов’язкової самоізоляції для громадян, які в’їжджають через КПВВ на Донбасі, за рішенням командування Операції об’єднаних сил були введені додаткові обмеження для громадян, які перетинають КПВВ, зокрема, вимога встановлювати додаток «Дiй вдома» і проходити самоізоляцію.

«Україна здає назад в питанні обіцяного скасування обмежень на поїздки в зв’язку з коронавірусом, і це неприйнятно, тим більше – на тлі того факту, що пенсіонери на непідконтрольних територіях, більшість з яких не можуть зняти пенсію з березня, в результаті виштовхуються в злидні. Уряд має шукати альтернативні способи забезпечення безпеки при переході лінії розмежування під час пандемії, особливо з урахуванням того, що більшість може отримати всі необхідні банківські та інші послуги лише в декількох сотнях метрів від КПВВ», – заявила Лора Міллз, дослідник Human Rights Watch по Європі і Центральній Азії.

Правозахисники відзначають, що після того, як в березні Україна ввела обмеження на поїздки для жителів непідконтрольних територій сходу країни, багато з них не могли зняти пенсію і протягом більш як чотирьох місяців ледве зводили кінці з кінцями. В результаті, пенсіонери на окупованому Донбасі були змушені різко скоротити витрати на харчування, ліки і засоби особистої гігієни.

«Карантинні заходи додатково погіршували ситуацію, і багато людей похилого віку, опинившись практично повністю відрізаними від пенсійних грошей, були поставлені на межу виживання. Скасування обмежень на поїздки може певною мірою полегшити їхнє становище, проте пандемія повинна підштовхнути уряд до того, щоб якомога швидше вирішити проблему в принципі, полегшивши пенсіонерам отримання виплат в цілому», – додала Лора Міллз.

Як повідомлялось, Уряд України з 1 серпня скасовав обов’язкову двотижневу самоізоляцію для громадян, які в’їжджають на підконтрольну уряду України територію з тимчасово окупованих територій Донбасу і Криму.

Однак за рішенням Командувача ООС на період дії карантину встановлені додаткові обмеження для пропуску осіб через лінію розмежування на Донбасі. Громадян, які прямують через КПВВ з непідконтрольних територій Донецької та Луганської областей, будуть пропускати за умови згоди на проходження самоізоляції з використанням мобільного додатку «Дій вдома», або обсервації.

Кабмін не скасовуватиме вимогу при перетині КПВВ встановлювати мобільний додаток «Дій вдома» і йти на самоізоляцію або обсервацію для громадян, які прямують з тимчасово окупованих територій Донбасу через лінію розмежування на підконтрольну уряду територію. Це пов’язано з відсутністю реальної інформації про поширення коронавірусу в ОРДЛО.

Нагадаємо:

  • Правозахисники розповіли про найбільші проблеми, з якими стикаються громадяни при перетині КПВВ на Донбасі. Серед них, зокрема, встановлення мобільного додатку «Дій вдома», відсутність доступного інтернету та поганий мобільний зв’язок на КПВВ.
  • Докладні інструкції правозахисників про те, як користуватися мобільним додатком «Дій вдома» для контролю режиму самоізоляції, який повинні встановлювати громадяни на КВПП при виїзді з тимчасово окупованих територій в Донецькій і Луганській областях, а також з тимчасово окупованого Криму, читайте в матеріалі Центру журналістських розслідувань.
  • Поради з установки додатку «Дій вдома» від тих людей, які вже перетнули лінію розмежування на Донбасі.
  • Правозахисники розробили інструкціію про те, куди скаржитися на помилки в додатку «Дій вдома».