Мінфін США оштрафував «дочку» Deutsche Bank за порушення кримських санкцій

Новини
Фото: Reuters/K.Pfaffenbach

Управління з контролю за іноземними активами міністерства фінансів США (OFAC) оштрафувало Deutsche Bank Trust Company Americas (DBTCA) на суму 583 тис. дол. за порушення американських санкцій, введених проти Росії за незаконну окупацію Криму.

Про це повідомляє РБК з посиланням на інформацію Мінфіну США.

Як наголошується 30 липня 2015 року OFAC внесло в американський список санкцій нафтотрейдера IPP Oil Products (Cyprus) Limited, який раніше належав російському олігархові Геннадію Тимченку, який з 2014 року також знаходиться під санкціями США. Через тиждень «дочка» Deutsche Bank провела платіж на 29 млн дол., в якому, на думку OFAC, зберігався економічний інтерес IPP. За інформацією Мінфіну, банк провів через США великий платіж, який був пов’язаний з серією закупівель мазуту. У відомстві вважають, що банк міг знати про санкції щодо кіпрської компанії, але не вжив достатніх заходів, щоб виключити вигоду для неї.

У грудні того ж року DBTCA обслужив 61 платіж на рахунки в ВАТ «Краснодарский региональный инвестиционный банк» (Крайинвестбанк), внесений до списку санкцій США за роботу в окупованому Росією Криму.

За перше порушення банк повинен заплатити 157,5 тис. дол. штрафу, за друге – 425,6 тис. дол. Як вказується в повідомленні Мінфіну, в обох випадках у внутрішній системі скринінгу «дочки» Deutsche Bank не було внесено ідентифікатор контрагентів з міжнародної системи SWIFT. Це дозволило їй обійти фільтр, який був встановлений Мінфіном для відстеження транзакцій в доларах.

У відомстві зазначили, що максимальний штраф за перше порушення міг скласти 57,7 млн дол., а за друге – 18 млн дол., проте OFAC врахувало кілька пом’якшуючих обставин, включаючи активну роботу DBTCA зі слідством і великий обсяг постійно проходять через цей банк платежів.

Нагадаємо:

  • Санкції щодо РФ через анексію Криму з боку США і ЄС були введені в грудні 2014 року.
  • В 2015 році Мінюст США і департамент фінансових служб Нью-Йорка запідозрили Deutsche Bank в роботі з російськими компаніями в обхід санкцій, введених Заходом щодо Росії.
  • В грудні 2019 року федеральні прокурори США висунули обвинувачення російським, італійським й американським компаніям і працівникам у намаганні уникнути санкцій США, запроваджених після того, як Росія незаконно анексувала Крим у 2014 році.
  • 25 лютого 2020 року президент Сполучених Штатів Дональд Трамп продовжив ще на рік пакет санкцій, введених США в 2014 році проти Росії за незаконну окупацію і анексію Криму.