МЗС пропонує створити український «Акт Сенцова» для посилення санкційного тиску на Росію

Новини
санкции
Фото: УНІАН

У МЗС України поставили за мету кодифікувати санкційне законодавство України і планують створити окрему урядову структуру, яка б координувала національну санкційну політику щодо Росії. Зокрема, пропонується створити український «Акт Сенцова» за зразком американського «Акту Магнітського» для накладення санкцій і переслідування правоохоронцями іноземних чиновників, винних в порушенні прав людини.

Про це пише посол з особливих доручень, спецпредставник МЗС України з санкційної політики Олексій Макєєв в статті «Як підвищити ціну за агресію?» для видання ZN.UA.

«Для того, щоб санкції були дієвими, ми, по-перше, плануємо розробити чіткі алгоритми – введення санкцій, приєднання до обов’язкових до виконання санкцій Ради Безпеки ООН, імплементація в національне законодавство санкцій Європейського Союзу», – зазначив дипломат.

По-друге, за його словами, буде розроблена система моніторингу ефективності санкцій, яка додасть важливу аналітичну складову в процес прийняття рішень і дозволить оперативно удосконалювати санкційні обмеження.

«По-третє, вже підготовлені пропозиції про внесення змін до Адміністративного та Кримінального кодексів, які передбачають залучення юридичних та фізичних осіб, які порушують санкційні режими, до адміністративної або кримінальної відповідальності», – повідомив Макєєв.

Четвертим пунктом він назвав створення відкритого реєстру санкцій, в якому органи влади, а також українські та іноземні компанії зможуть перевірити, чи не перебуває їх потенційний контрагент під міжнародними або українськими санкціями.

«І нарешті, по-п’яте: враховуючи, що Україна має великий досвід боротьби за звільнення з російського полону українських політичних в’язнів, ми плануємо створити в Україні, за зразком американського «Акту Магнітського», свій український «Акт Сенцова» – процедуру накладення санкцій і подальшого переслідування українськими правоохоронними органами тих іноземних чиновників, які системно порушують права людини, обвинувачуються в організації та замовленні вбивств, викрадень, тортур і нелюдського поводження, у винесенні неправомірних і політично мотивованих вироків», – вказав спецпредставник МЗС.

Він також вказав на дієвість західних санкції Заходу, включаючи секторальні, веденні проти Росії за її агресію проти України.

«За різними оцінками, втрати РФ від введених обмежень на сьогоднішній день складають понад 160 млрд дол. Кремлю не вдалося повноцінно інтегрувати в національну економіку окупований Крим: захоплений Росією півострів знаходиться у фактичній торговій, фінансовій, транспортній блокаді, а витрати на підтримку інфраструктури окупованих територій виснажують російський бюджет. Більш того, ефект від секторальних санкцій зазвичай настає через 8-10 років. Отже, введеними обмеженнями в сфері технологій в середньостроковій перспективі Росія буде відкинута в науково-технічному розвитку і технологічно серйозно відстане від провідних держав світу», – додав Макєєв.

Нагадаємо:

  • 28 травня 2020 року міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба призначив посла з особливих доручень Олексія Макеєва своїм спеціальним представником з питань санкційної політики.
  • 14 травня 2020 року президент України підписав указ про введення в дію нових санкцій щодо юридичних та фізичних осіб РФ. У нових санкційних списках РНБО України опинились 23 культурних і наукових установ Росії, а також 38 російських і кримських телеканалів, радіо і медіаресурсів.
  • Докладніше про санкційну політику України та про спробу переформатувати систему контролю за застосуванням та скасуванням санкцій дивіться у відеоблозі Євгенія Лешана «Дай покермую! СБУ хоче узурпувати контроль за санкційною політикою України».