Виборчу адресу на місцевих виборах в Україні змінили понад 98 тис. виборців – ЦВК

Новини
Фото: investigator.org.ua

Понад 98 тис. виборців змінили або визначили свою виборчу адресу до 10 вересня, коли завершився термін подачі заяв виборців до відділів ведення Державного реєстру виборців щодо зміни виборчої адреси на місцевих виборах 25 жовтня 2020 року.

Про це повідомляє Центральна виборча комісія (ЦВК), передає Центр журналістських розслідувань.

«Починаючи з 1 липня 2020 року, коли офіційно з’явилася така можливість, змінили чи визначили свою виборчу адресу 98 286 виборців (станом на 18 годину 11 вересня)», – йдеться в повідомленні.

При цьому 41 118 з загального числа заяв про зміну виборчої адреси були подані онлайн.

На обробці в відділах ведення Держреєстру виборців залишається ще близько 2 тис. заяв.

Найбільше виборців, які скористалися правом зміни адреси голосування, в Київській області – 23 620 осіб, Києві – 15 332 особи, Одеської області – 9 333 особи і Львівській області – 7 134 особи.

«За останній день до дати закінчення можливості змінити (визначити) виборчу адресу до відділів ведення Держреєстру виборців було подано 19 779 заяв, що склало 19% від загальної кількості поданих заяв виборців щодо змін (визначенням) виборчої адреси на місцевих виборах», – відзначили в Центрвиборчкомі.

При цьому відомості про кількість оброблених звернень виборців за період з 01.07.2020 по 10.09.2020, опубліковані на сайті Державного реєстру виборців, показують, що виборчі адреси змінили понад 93 тисяч українців.

Так, за станом на 10 вересня українці подали 97 932 заяви про зміну виборчих адрес, з яких 92 399 – заяви про зміну виборчих адрес на адресу фактичного місця проживання.

Органами ведення Держреєстру було відмовлено в задоволенні 4 712 заяв.

Таким чином, з 1 липня по 10 вересня виборчі адреси змінили 93 220 українців.

При цьому, згідно з даними Держреєстру, можливістю взяти участь в місцевих виборах в Україні скористалося лише 740 громадян України, які прибули з окупованого Криму, 582 – з АР Крим і 158 – з Севастополя.

Як повідомляє агентство Інтерфакс-Україна, глава Комітету виборців України (КВУ) Олексій Кошель звернув увагу, що виборчу адресу для участі в місцевих виборах за фактичним місцем проживання змінило лише 1,6% українців з тих, хто міг би це зробити

«На сайті Державного реєстру (виборців – ред.) ми бачимо цифру 92 тисячі виборців, які змінили виборчу адресу. Це багато чи мало? На нашу думку, це невелика цифра, на жаль. Всього в Україні налічується від 5,5 до 6 мільйонів виборців, які потребують зміни виборчої адреси. Це внутрішньо переміщені особи, трудові мігранти. Всього близько мільйона громадян, які не мають в паспорті відмітку про реєстрацію взагалі», – сказав Кошель на прес-конференції.

За його словами, 92 тисячі виборців – це 1,6% від кількості виборців, які могли б змінити виборчу адресу.

«Тому в подальшому під час роботи над Виборчим кодексом необхідно кардинально переглядати цей механізм, тому що мова йде не тільки про те, що ми вирішуємо проблеми для певної категорії виборців. Йдеться про потенційну маніпуляцію в ході виборчого процесу», – додав Кошель.

Нагадаємо:

  • У 2020 році Верховна Рада прийняла зміни до виборчого кодексу. Голосування на місцевих виборах, що відбудуться в жовтні, проходитиме за відкритими списками. І вперше в них зможуть взяти участь переселенці з окупованих районів Донецької та Луганської областей, а також з Криму.  Детальніше читайте в матеріалі ЦЖР Місцеві вибори і переселенці: вперше у новій громаді.
  • 11 червня Центральна виборча комісія затвердила порядок визначення виборчої адреси виборця, який не має зареєстрованого місця проживання. Новий порядок регулює можливість голосування виборців як на всеукраїнських, так і на місцевих виборах, для тих категорій виборців, які з певних причин не мали можливості зареєструватися за місцем проживання. Таким чином, проголосувати на місцевих виборах зможуть і переселенці. Відповідна постанова ЦВК набрала чинності з 1 липня 2020 року.
  • 7 липня Верховна Рада призначила вибори до місцевих органів влади в Україні на 25 жовтня 2020 року. На окупованих територіях Криму і Донбасу місцеві вибори проводитись не будуть до припинення військової агресії Росії, виведення незаконних збройних формувань, відновлення контролю над державним кордоном України та відновлення конституційного ладу та правопорядку на цих територіях.
  • 5 вересня офіційно стартував виборчий процес з проведення місцевих виборів.