В Україні розпочалися військові навчання Об’єднані зусилля-2020

Новини

В Україні 19 вересня розпочались унікальні військові навчання «Об’єднані зусилля-2020», які проводять разом з Великою Британією. У перший день сотні піхотинців десантувалися неподалік від адмінмежі з окупованим Кримом. Для британських військових така масова висадка стала першою за останні 10 років.

Про початок навчань повідомили у Командуванні Повітряних сил Збройних сил України.

Там розповіли, що спершу повітряний десант, важке піхотне озброєння та техніку скидали із військово-транспортних літаків «C-130 Hercules» Королівських Повітряних сил. Згодом застосували також українські військові літаки Іл-76МД та Ан-26. Прикривали висадку винищувачі Повітряних сил ЗСУ.

У Командуванні наголошують, що навчання такого формату унікальні й проводяться вперше. Їхня мета — практичне виконання завдань за стандартами та процедурами НАТО. Також такий вишкіл має підвищити рівень співпраці українських військових та держав-партнерів, зокрема десантників.

Як пише видання Sky News з посиланням на одного з командирів британських десантників, нинішня висадка була найбільшою для них за останні 10 років. Здійснили її в знак солідарності з Україною. Спільні навчання також є демонстрацією сили в регіоні.

«Головний меседж Росії полягає у тому, що Велика Британія — наш вірний і надійний партнер, який допомагає нам. Велика Британія готова разом з нами протистояти російській агресії», — розповів Sky News український генерал Євген Мойсюк.

Можливості допомогти Україні стримати російську агресію демонструє не лише Велика Британія. У вересні три стратегічні бомбардувальники Повітряних Сил США B-52H двічі підіймалися в повітряний простір України.

І українське Міноборони, і командування ВПС США у Європі зазначали, що це планові патрулювання, їхня мета — поліпшення взаємосумісництва країн НАТО та партнерів, зокрема й України.

«Стратегічні партнери України в черговий раз натякають російському керівництву, що не залишать Україну наодинці та не дадуть перетворити Чорне та Азовське моря у внутрішні озера РФ», — підкреслювали у Командуванні Повітряних сил України.

Нагадаємо:

  • 20-26 липня у Чорному морі пройшли міжнародні навчання «Сі Бриз-2020». Згідно узгодженим в травні цього року планом проведення навчань їх учасники в зв’язку з пандемією коронавірусу відпрацьовували завдання виключно в морській фазі із залученням авіації.
  • Участь в «Сі Бриз-2020» взяли вісім країн, а однією з особливостей було залучення до навчання кораблів постійної групи НАТО.