РФ на навчаннях «Кавказ-2020» зарезервувала 22 морські райони, які блокують підходи до Криму – ГУР

Новини
Фото: Facebook Andrii Klymenko

Росія для проведення стратегічного командно-штабного навчання ЗС РФ «Кавказ-2020» зарезервувала в акваторіях Чорного та Азовського морів 22 морські райони, які повністю блокують підходи до окупованого Криму. Частина цих районів перекриваються із районами, закритими Україною на час проведення навчань «Об’єднані зусілля-2020» за участю Великої Британії та США.

Про це повідомили в Головному управлінні розвідки Міністерства оборони України.

«Для проведення заходів бойової підготовки у ході навчань Росія зарезервувала в акваторіях Чорного та Азовського морів 22 морські райони, які фактично блокують підходи до Кримського півострова з усіх морських напрямків», – йдеться в повідомленні.

В свою чергу керівник Моніторингової групи «Інституту Чорноморських стратегічних досліджень», «Майдану закордонних справ» (Київ), головний редактор порталу BlackSeaNews Андрій Клименко зазначає, що до 10 закритих Росією районів у Чорному морі перекриваються із районами, закритими Україною на час проведення навчань «Об’єднані зусілля-2020», у яких беруть участь військовослужбовці Великої Британії та США.

Він вказав, що подібна «війна навчань» спостерігалась під час проведення Україною і США в Чорному морі багатонаціональних навчань «Сі Бриз-2020», коли навчання зі стрільбами в одних районах були заявлені і Україною, і Росією.

«Але такого жаху РФ (що закрила все узбережжя окупованого Криму і свого Північного Кавказу забороненими районами для мореплавства) – не бачив ще ніхто і ніколи. А чого ж жах? – А тому що в Чорному морі 4 кораблі НАТО, а в повітрі нещодавно В-52 літали, а на суші американські та британські парашутисти», – написав Клименко на своїй сторінці у Facebook.

Нагадаємо:

  • 19 вересня в Україні розпочались унікальні військові навчання «Об’єднані зусилля-2020», які проводять разом з Великою Британією та США. У перший день сотні піхотинців десантувалися неподалік від адмінмежі з окупованим Кримом. Для британських військових така масова висадка стала першою за останні 10 років. Навчання такого формату унікальні й проводяться вперше. Їхня мета – практичне виконання завдань за стандартами та процедурами НАТО. Також такий вишкіл має підвищити рівень співпраці українських військових та держав-партнерів. Навчання проводять у всіх областях України.
  • 21 вересня у Збройних Силах Росії стартували стратегічні командно-штабні навчання «Кавказ-2020», які пройдуть на території Південного військового округу РФ, в тому числі із залученням сил і засобів Чорноморського флоту РФ, що базується в окупованому Криму. На навчання запрошені військові формування від Вірменії, Білорусії, Китаю, М’янми і Пакистану.